Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україні зникнуть деякі автомобілі: кому з автовласників приготуватися

В Україні вирішили кардинально розв'язати проблему з покинутими автомобілями, які роками простоюють на вулицях

Фото: Unsplash

В Україні нарешті вирішили розібратися з покинутими просто неба автівками

Фото: Unsplash

В Україні на вулицях міст нерідко можна помітити занедбані та покинуті автомобілі, які ржавіють роками просто неба. Така ситуація, можливо, когось й не влаштовує, однак проблема у тому, що якщо така запаркована автівка не порушує правила, то може стояти так дуже багато років. Усе тому, що евакуювати цей транспортний засіб не можна через відсутність законних підстав.

Втім, у Верховній Раді вже зареєстрували законопроєкт, завдяки якому українські міста зможуть позбавитися від покинутих автомобілів.

У пояснювальній записці до законопроєкту йдеться про те, що часто автовласники свідомо просто залишають свої старі машини на вулицях, прибудинкових територіях, у парках та інших громадських місцях, де вони стоять роками. Однак покинуті автівки, крім того, що псують вигляд міст і сіл, ще й завдають шкоди навколишньому середовищу.

Однак покарати громадян за такі дії нереально, адже для цього відсутні законні підстави. Саме це питання й хочуть розв'язати за допомогою нового законопроєкту.

У документі пропонується, визнавати транспортні засоби нічийними, якщо вони простоюватимуть на вулицях, дорогах, парках, щонайменше три роки. Також передбачається, що у разі, якщо покинуте авто залишатиметься на одному місці щонайменше пів року, а власник так і не відгукнеться, тоді балансоутримувач об'єкта благоустрою підготує акт та передасть його в РДА.

Очільник районної держадміністрації впродовж десяти днів створить комісію, до складу якої увійдуть представники адміністрації, балансоутримувача та поліції. Впродовж наступних трьох місяців вони займатимуться пошуком власника транспортного засобу, аби передати йому вимогу про те, що він має прибрати свою автівку. Якщо пошуки не увінчаються успіхом, тоді на автівці з'явиться напис: "Покинуте майно. Взято на облік".

Але остаточно позбавитися автомобіля та прибрати його з вулиці зможуть лише за три роки. Та й то за умови, що не з'явиться власник машини. У такому разі автомобіль виставлять на електронний аукціон, а знайдені в салоні особисті речі віддадуть на зберігання в поліцію.

Якщо авто вдасться продати, то отримані кошти покладуть на депозит, дохід з якого щорічно ділитимуть навпіл між державним і місцевим бюджетами. Якщо протягом 10 років власник авто не з'явиться і не вимагатиме гроші за нього, то кошти з депозиту також розподілять аналогічним чином.

Які автівки підкорили серця українців

За підсумками жовтня на дорогах країни з'явилося майже шість тисяч нових автомобілів. Найчастіше українці витрачали гроші на компактний кросовер Renault Duster. Ще однією популярною автівкою серед громадян був Volkswagen ID.4.

Детальніше про те, які ще автомобілі купували українці, читайте у нашому матеріалі.

Що змінилося для водіїв з 1 жовтня

Відтепер автовласники мають впродовж усього року включати ходові вогні чи ближнє світло фар, якщо їдуть поза межами населених пунктів. Раніше це правило було актуальним в період з 1 жовтня до 1 травня.

За порушення водіям загрожує штраф, або ж письмове попередження. Як патрульні вирішать оштрафувати водія, то йому доведеться заплатити 510 гривень.

Раніше ми пояснювали, як правильно купувати автомобіль. Також ми розповідали, як змінилася процедура отримання прав.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.