Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українцям замість бензину заливають "бодягу": де категорично не можна заправляти авто

Експерти прогнозують збільшення обігу "тіньового" пального, адже податки такі продавці не платять

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Пальне має відповідати стандарту Євро-5

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні перевірили якість бензину А-95 і виявилося, що у чималій кількості брендів були відхилення від чинних нормативів. Показники ще 6 компаній експерти занесли у зону ризику, адже вони балансують на граничній межі допустимих нормативів.

Про це розповідають експерти Інституту споживчих експертиз, які проводили перевірку.

Зверніть увагу, що до мереж, чиє пальне відповідає стандартові Євро-5 з запасом міцності, потрапили ОККО, також SOCAR, WOG.

Зокрема, в ОККО зафіксовано найнижчий вміст сірки у бензині – 3 мг/кг. Норматив допускає не більше 10 мг/кг, адже надмір сірки у пальному може негативно впливати на деталі двигуна й спричиняти шкідливі викиди.

У бензину від ОККО підтверджено високий показник октанового числа А-95, отриманого дослідницьким методом, інші показники також на рівні. Виходить, що заправлятися у цих мережах цілком безпечно для вашої автівки.

Де продають "бодягу"

Відхилення від стандартів якості пального перевірка виявила у таких мережах:

  • БРСМ-Нафта;

  • U.GO;

  • АВІАС;

  • BVS;

  • 24/7;

  • KCEM;

  • DNIPRO OIL GROUP.

Найбільше порушень стосуються таких показників як октанове число і вміст сірки. По кожному з них відхилення були у 4 компаній.

Дійсно, у BVS та U.GO ці відхилення невеликі, а от на заправках 24/7 та KCEM октанове число бензину А-95 не дотягувало навіть до 90 одиниць. З вмістом сірки у пальному порушення ще масштабніші. Наприклад, у пробі, взятій на АЗС KCEM, вміст сірки перевищував норму більш як у 50 разів. В інших – до 3 разів.

"Бодяги" на ринку буде ще більше

Минуло вже два місяці, як в Україні відновили ставки ПДВ та акцизу. Пальне на українських АЗС здорожчало більш ніж на 8 грн/літр. Експерти прогнозують збільшення обігу "тіньового" пального, адже податки "бодяжники" не платять.

Також чимало водіїв помітили, що ціна на багатьох АЗС, особливо в регіонах, менша, ніж у великих трейдерів.

"Є всі ознаки того, що ріка контрафакту починає виходити з берегів", – констатують в ICE.

Однак експерти запевняють, що краще не економити на пальному. Це загрожує ще більшими фінансовими витратами у разі ремонту авто через неякісний бензин.

Чи коштуватиме бензин 60 грн за літр

За словами директора консалтингової компанії А-95 Сергія Куюна, водіям дійсно потрібно готуватися до такого розвитку подій. Так, він розповів, що ціни на бензин можуть сягнути позначок 57-58 гривень за літр, а ціна на дизель може піднятися до 55-56 гривень за літр.

Пальне дорожчає на фоні ситуації на глобальному ринку нафти та газу, а також через те, що запаси дешевого палива поступово вичерпуються.

Раніше ми розповідали, яких помилок на дорозі найчастіше припускаються новачки. Також ми писали, як відрізнити справжній бензин від підробки.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.