Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ринок пального в Україні: що буде з цінами на АЗС у 2023 році

За словами експерта, сказати точно, якими будуть ціни на пальне, складно

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Що буде з цінами на пальне у 2023 році

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

У грудні 2022 року ціни на ринку пального почали зростати, це пов'язано з енергетичної кризою в Україні.

Експерт паливного ринку Олександр Сіренко в коментарі сайту Pro Гроші розповідає, що буде з цінами на пальне у 2023 році.

Вартість пального у 2023 році

Ціни на пальне формують три основні чинники:

  • вартість нафтопродуктів на зовнішньому ринку;
  • курс долара;
  • попит.

Наразі вартість нафтопродуктів продовжує знижуватися, курс долара стабільний, а попит впав. Однак, попри ці фактори, ціни на українських АЗС залишаються доволі високими.

За словами експерта, якщо аналізувати ціни на АЗС за основними чинниками, то вони давно мали б бути набагато нижчими. Очікується, що протягом січня 2023 року ціни на стелах АЗС будуть знижуватися.

Наразі сказати, якими будуть ціни на пальне за кілька місяців, неможливо. Все залежатиме від основних чинників, які їх формуватимуть.

Також з 5 лютого 2023 року в Європі вступить у дію заборона на використання російських нафтопродуктів. На думку експерта, поки що складно зрозуміти, як це відобразиться на цінах, ближче до цієї дати все стане зрозуміло.

Експерт також зазначив, що ціни на пальне можуть міняти акцизи. Наразі діють пільгова ставка ПДВ у розмірі 7% та акцизи у розмірах 100 євро/1 000 л бензину, так само для дизелю, а також 52 євро/1 000 л автогазу. Такі умови діятимуть до 1 липня 2023 року. Однак спрогнозувати, що буде після цього, і як це вплине на ціни на українських АЗС, поки складно.

Податки на пальне планують підвищити

З 1 січня 2024 року в Україні почне зростати акциз на пальне, це пов'язано з підвищенням податків.

А кциз на газ для авто планують поетапно збільшувати більш ніж удвічі — з €52 до €125 за 1 тис. літрів. Акциз на бензин спочатку підвищать до €213 за 1 тис. літрів. А до кінця 2027 року ставки акцизів на бензин та дизель встановлять на позначці у понад €300 – мінімального рівня, згідно з директивами Євросоюзу.

Які зараз ціни на АЗС

Наразі в Україні такі середні ціни на різні види пального:

  • бензин А-95 преміум – 52,43 грн/л;
  • бензин А-95 – 51,47 грн/л;
  • бензин А-92 – 50,73 грн/л;
  • дизельне паливо – 54,98 грн/л;
  • автомобільний газ – 28,88 грн/л.

Раніше ми розповідали, що в Україні змінили правила отримання водійських посвідчень. Також ми писали, до чого готуватися водіям у 2023 році. Більше про ринок пального в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.