Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Бензин по 80? Чому гнучкий курс долара може лише погіршити ситуацію для пального

Вартість сировини на українських заправних станціях формується завдяки трьом основним компонентам

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Пальне може подорожчати

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Нацбанк з 3 жовтня запровадив режим гнучкого курсу долара. Це може призвести до чималих змін в цінах. І цілком можливо, що зросте й вартість пального.

Про це повідомив засновник мережі АЗС "Прайм" Дмитро Льоушкін.

Експерт пояснює, що в Україні існує давня традиція: до Нового року бюджет "закривають" збільшенням курсу. Але після свята, як правило, курс стабілізується завдяки валютним надходженням від експорту.

Проблема цього року, на думку Льоушкіна, полягає в тому, що очікуваної стабілізації курсу може не відбутися. Все через проблеми з експортом української продукції та скорочення надходжень міжнародної допомоги.

"У серпні не було надходжень грошей від наших донорів, які підтримують нашу валюту. А на міжбанку ми все одно продали 2,8 млрд доларів. По вересню я статистику не бачив, сказати не можу, вона ще не опублікована. Але я не думаю, що вона є набагато кращою. Можливо, щось і перепало, але продавали валюту ми все одно активно", — розповідає експерт.

Саме тому експерт переконаний, що вже до кінця 2023 року курс підскочить до рівня 45 гривень за долар. Та навіть якщо світові ціни на нафту залишаться на тому ж рівні, то пальне на українському ринку все одно подорожчає до 65 гривень за літр вже в найближчі місяці.

"Ми чекаємо збільшення на 23%. Ціна на ОККО сьогодні — 58 гривень, плюс 20 відсотків – це 69,60 грн. Я думаю, що реальна ціна буде 65-67 гривень", – розповів експерт.

Перспектива пального по 80 грн

Вартість сировини на українських АЗС формується з трьох основних компонентів:

  • світової ціни на нафту;
  • курсу долара;
  • фактора втручання уряду.

За словами Льоушкіна, якщо ціни на нафту зростуть ще більше, то вартість бензину може підскочити до 70 або навіть 80 гривень за літр. Якщо це дійсно станеться, то будуть якісь дії від держави.

"Моя особиста думка, що в такому випадку буде якась реакція з боку уряду: скасують ПДВ або зменшать акциз. Тому що завести ціни за 70 гривень/літр — це вже щось надзвичайне", — вважає експерт.

На яких АЗС заправляють неякісним пальним

У вересні в Україні нарахували одразу сім заправок, які продавали водіям неякісний бензин. Порушення зафіксували експерти з Інституту споживчих експертиз, які перевірили бензин А-95 та виявили відхилення від стандартів якості. За їхньою інформацією, "бодягою" торгували на таких АЗС:

  • БРСМ-Нафта;
  • U.GO;
  • АВІАС;
  • BVS;
  • 24/7;
  • KCEM;
  • DNIPRO OIL GROUP.

Найбільше порушень стосуються таких показників як октанове число і вміст сірки. По кожному з них відхилення були у 4 компаній.

Раніше ми розповідали про нову послугу для водіїв, яка нещодавно запрацювала в Україні. Також ми писали, що послуги Сервісних центрів МВС подорожчали.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.