Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ринком нерухомості керують нові тренди: що змінилося за час війни

В умовах війни змінюються правила та тренди на ринку нерухомості, зокрема є великий запит на державну підтримку в питання купівлі житла

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

На ринку нерухомості тепер переважають інші тренди та тенденції

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Періоди кризи завжди негативно впливають на платоспроможність громадян, отже зменшують попит на ринкові пропозиції. Втім у перспективі подібні умови загартовують і допомагають виникати новим трендам і тенденціям.

Більше про зміни на ринку нерухомості розповіла журналісту Pro Гроші експертка Вікторія Берещак.

Вона звернула увагу на збільшення запиту серед громадян на державні фінансові програми підтримки. Через нестабільність соціально-економічних чинників покупці бояться віддавати девелоперу велику частину власних реальних доходів. Тому віддають перевагу програмам іпотечного кредитування, аби убезпечити себе від різких фінансових втрат.

Покупець досить сильно розраховує на державне адекватне партнерство в плані іпотечних програм, що воно буде працювати, як слід, адже падіння заробітку і скорочення ВВП безпосередньо впливає на реальні доходи. Сьогодні нести останнє покупець не готовий, якщо немає гарантії, – зауважила Вікторія Берещак.

Водночас ці програми наразі не функціонують в необхідних обсягах. Тому клієнти потребують підтримки забудовників, більше звертаючи увагу на пропозиції зі знижками та пільговими умовами. До речі, компанії йдуть назустріч потенційним покупцям і влаштовують спеціальні акції.

Наприклад, пропонують розстрочку під 0% на кілька років або дають додаткові знижки на квартири військовим і ВПО. Також забудовники часто фіксують долар за офіційним курсом Нацбанку, що набагато вигідніше, враховуючи різницю з готівковим або банківським курсами.

Буде якісна трансформація ринку

Вже зараз можна спостерігати запит на комфорт і якість в довгостроковій перспективі. Тобто не варто думати, що через відсутність грошей і війну в Україні люди будуть купувати лише найбільш дешеві квартири. Навпаки, громадянам потрібна впевненість у майбутньому, тож вони обирають таке середовище, де житимуть в затишку. Це означає наступне: мас-маркету краще не розраховувати на збільшення успішних угод.

Ще одна важлива тенденція, яка гарантує ринку розвиток, – зацікавленість іноземних інвесторів. Експертка наголосила на сталому бажанні міжнародних компаній вкладати кошти в українську нерухомість, оскільки вони бачать потенціал в майбутньому. Завдяки фінансуванню проєктів і будівництва вдасться якісно трансформувати ринок і покращити його попри важкі умови.

Раніше сайт Pro Гроші писав про купівлю нерухомості за кордоном і розповідав, які бувають підводні камені. Також ми повідомляли про ціни на "вторинку" в Києві та скільки коштують квартири залежно від типу забудови.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.