Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Трансформація неминуча: як криза вдарила по ринку нерухомості в Україні

З початком енергетичного терору люди відмовились від купівлі, однак зараз попит починає відновлюватися

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Український ринок нерухомості зазнав чималих змін

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Ліквідне житло з початку повномасштабного вторгнення втратило популярність. Наразі немає інвесторів, адже мільйони українців виїхали за кордон. Також зʼявився острах вкладати кошти у нерухомість.

Про те, які зміни відбуваються на ринку нерухомості в період кризи, розповіла в коментарі сайту Pro Гроші експертка ринку нерухомості Вікторія Берещак.

По-перше, це факт того, що реальні темпи відновлення будівництва не відповідають номінальним. Тобто тому, що девелопери рекламують на своїх офіційних сторінках. Станом на зараз 90% обʼєктів, які подавались після 24 лютого, нібито поновили будівництво. Однак темпи фактичного відновлення становлять заледве 45% зараз.

Якщо говорити про ті обʼєкти, які будують сприйнятними темпами (в нинішніх умовах це 6-7% готовності проєкту від загальної в місяць або хоча б один поверх моноліту), то цей показник від тих 45% становить заледве 25%.

Тобто наразі ми можемо говорити, що з тих чи інших причин девелопери не відновлюють нормальні прийнятні темпи будівництва, – запевняє експертка.

Які причини:

  • падіння реального попиту;
  • з початком енергетичного терору покупець відмовився від купівлі.

Тільки з лютого ми помітили тенденцію, що покупець повертається. Якщо говорити про відновлення попиту, то станом на зараз це відбулось в межах 12-15%. Ці показники будуть зростати й надалі після перемог ЗСУ та стабілізації ситуації, – говорить Вікторія Берещак.

Чому ще девелопери не можуть поновити будівництво

Основна причина полягає в недосконалій фінансовій моделі.

Компанії, які ми називали лідерами, показали свою неспроможність виконувати на себе взяті зобовʼязання в тих розмірах і тих темпах, які ми очікуємо. Чималий відсоток в тому, що девелопери не розрахували свої фінансові моделі. Вони не знають, як будувати в умовах обмеженого або практично нульового попиту, адже заточені на гроші клієнтів, – запевняє експертка ринку нерухомості.

Зараз більше виграють ті проєкти, які мають невеликі портфелі, та ті, які мають нормальні фінансові моделі, де немає 100% залежності від інвесторських коштів.

Тому нас чекає переформатування в тому плані, що девелопери вчаться бути менш залежними від чиїхось грошей, вони шукають колаборації десь, – додає Вікторія Берещак.

Тренд та тенденція на ринку

Запит на фінансові програми підтримки з боку держави. Але поки ці програми не працюють в тому обсязі, як би хотілось людям. Тому у громадян великий запит на підтримку від компанії. Зараз запит на різні фінансові формати по ринку становить приблизно 45-50%. Людей цікавить розтермінування від 2,5 років і більше.

Покупець досить сильно розраховує на те, що державне адекватне партнерство в плані іпотечних програм, воно буде працювати, як слід, адже падіння доходів і скорочення ВВП безпосередньо впливає на реальні доходи. Сьогодні нести останнє девелоперу покупець не готовий, якщо немає гарантії, – каже експерт.

Ринок чекає якісна трансформація. Мас-маркет, який раніше мімікрував під комфорт+, але був лише комфортом, не зможе продаватися.

Якщо він (мас-маркет) розраховує, що в країні війна й в людей немає грошей, тому вони будуть купувати найдешевше, то він дуже сильно помиляється. Ми вже бачимо, що люди націлені на довгострокову перспективу й обирають середовище, де вони хочуть жити, – додає Вікторія Берещак.

Також наразі надходить інформація про те, що формується стала зацікавленість іноземних інвесторів в українську нерухомість. Вже йдуть переговори з компаніями про інвестиції в проєкти, та фінансування будівництва тих проєктів, які розпочаті, адже вони бачать в нас потенціал.

Раніше ми розповідали, що в Україні оновили правила сплати податків на нерухомість. Також ми писали, що українцям зараз варто робити з нерухомістю.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.