Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Купівля нерухомості за кордоном: які бувають підводні камені

У більшості країн будьте готові до того, щоб підтвердити походження ваших грошей

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

У деяких країнах попит на нерухомість росте

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Українці й раніше купували житло закордоном, а тепер попит став дещо вищим. Однак людям слід знати про певні підводні камені в різних країнах.

Про це пише КР.

Польща

Попит на польську нерухомість з початком повномасштабного вторгнення став досить високий. А тому зростають і ціни.

Найпопулярніші та найдорожчі польські міста:

  • Варшава;
  • Краків;
  • Вроцлав;
  • Лодзь;
  • Познань;
  • Гданськ.

За квартиру площею 26 квадратів вам доведеться вкласти в еквіваленті понад 80 тис. євро, за двокімнатне житло площею 35 кв. м – 115-120 тис. євро.

Плюси, аби купити житло в Польщі:

  • територіальна та ментальна близькість цієї країни до України;
  • купувати житлову нерухомість у Польщі українці можуть на тих же умовах, що й поляки.

Щоб обрати житло ви можете звернутися до рієлторів, або самі пошукати варіанти на спеціалізованих сайтах.

Під час укладання попереднього договору купівлі-продажу треба сплатити завдаток, а саме 5-10% від вартості об'єкта. Зверніть увагу, якщо ви вирішили розірвати договір, то завдаток залишається у продавця.

Повне переоформлення квартири буде вже після укладання основного договору. Усі угоди з нерухомістю у Польщі проводяться за допомогою нотаріуса, який оформлює акт, що підтверджує:

  • право володіння власністю;
  • оформлює оплату податку на перехід права власності;
  • вносить зміни про власника нерухомості;
  • подає всі необхідні документи до контролюючих органів.

Також при купівлі нерухомості ви можете скористатися іпотечним кредитом. Для цього потрібна наявність карти побуту, картки поляка або картки резидента, також номер PESEL (аналог нашого ідентифікаційного коду).

Купити нерухомість у Польщі можна тільки за безготівковим розрахунком та лише за місцеву валюту. Для цього треба відкрити рахунок у польському банку, але будьте готові до того, щоб підтвердити походження грошей.

Якщо вас не просили підтверджувати походження коштів, то варто чекати, що податкові органи протягом 5 років можуть запитати, звідки ви взяли гроші. Якщо документального підтвердження не буде, вам доведеться заплатити податок на прибуток з цієї суми.

Німеччина

Середня вартість нерухомості в цій країні складає 2600-4000 євро за квадрат, але за готівку ви тут житло точно не купите.

Головна порада покупцям нерухомості в Німеччині – не купувати житло дистанційно. Самі огляньте житло вдень та ввечері. Якщо ви побачите, що об'єкту треба серйозний ремонт, то краще відразу відмовтеся.

Всі покупки в Німеччині здійснюються через нотаріуса. Однак зверніть увагу, що він не буде відстоювати ваші інтереси. Нотаріус перевірить контракт з погляду німецького законодавства, зачитає його вголос та відповість на всі запитання, а рішення залишається за вами. Також варто під час підписання договору найняти перекладача.

І, нарешті, купівля нерухомості завжди має на увазі додаткові обов'язкові витрати. В Німеччині це 12-15% від вартості об'єкта.

Болгарія

Болгарська нерухомість має чималий попит через досить низькі ціни. Квартири-студії в одну-дві сотні метрів від моря стартують від 25-28 тис. євро. Також тут цілком прийнятні ціни на їжу, транспорт та різні послуги.

Але будьте уважні, адже:

  • рекламні буклети не розказують дороги та інфраструктуру в глибинках;
  • реальна площа квартири виявляється набагато меншою за ту, що заявлена ​​в документах;
  • занадто дешева квартира може свідчити про погане розташування, незручне планування, старість будівлі, проблеми з документами;
  • деякі ЖК можуть не розповісти, що витрати на обслуговування можуть досягати до 1000 євро на рік.

Також не збувайте, що більшість нерухомості на болгарських курортах призначена для сезонного проживання. Саме тому взимку до найближчого продуктового магазину, що працює, доведеться йти пару кілометрів. Або квартира, яка близько до моря взимку буде нестерпно холодною та сирою.

Останніми роками у Болгарії побудували досить багато житла. Саме тому заповнити апартаменти неможливо навіть у сезон. Тому більшість намагається їх швидше продати, а тому тут такі низькі ціни.

Естонія

Розкид цін на ринку Естонії дуже широкий:

  • від 9-10 тис. євро за квартиру або навіть будинок із ділянкою в провінції або на хуторі;
  • до 2–3 тис. євро за квадрат в історичному центрі Таллінна.

Найпопулярніші міста:

  • Естонія;
  • Таллінн;
  • Тарту;
  • Пярну.

В Естонії без запевнення у нотаріуса не може обійтися навіть попередній договір. При його оформленні перевіряють і продавця, і покупця. Також у його присутності відбуваються всі розрахунки всередині угоди.

Якщо покупець хоче забезпечити собі безпеку, йому слід скористатися нотаріальним депозитом, який становить 10-20% вартості угоди. Якщо покупець з якихось причин відмовляється від придбання об'єкта, то із суми депозиту буде утримано до 10%.

Однак зверніть увагу, що в цій країні теж у вас можуть спитати про походження грошей.

Туреччина

Сьогодні у Туреччині активно будують нові ЖК. При виборі житла звертайте увагу на:

  • якість споруди;
  • відстань до моря;
  • наявність інфраструктури у ЖК.

Величезним плюсом покупки нерухомості в Туреччині є можливість купити квартиру за готівку, а також швидкість та простота оформлення угоди.

Купуючи житло можна розраховувати як на іпотечний кредит (6-9% річних), так і на безвідсоткову розстрочку забудовника. Додаткові витрати при купівлі нерухомості в Туреччині будуть нижчими, ніж у Європі: в середньому вони становлять 5-7% від ринкової ціни квартири.

Зауважте, що після оформлення договору купівлі-продажу ви може за бажанням отримати дозвіл на проживання строком на один рік з правом його продовження необмежену кількість разів. Через 5 років, якщо власник проживав у країні не менше пів року за рік, то вже можна претендувати на громадянство.

Якщо ви купили тут житло на суму понад 250 тисяч доларів, то можна оформити громадянство за прискореною процедурою.

Однак основний мінус, що в цій країні досить багато шахраїв. Тому краще купувати нерухомість через перевіренні агенції.

Грузія

У приморському Батумі почалася активна забудова. Плюси купівлі житла в Грузії:

  • проста процедура оформлення та купівлі;
  • низькі податки та збори;
  • довідка про походження доходів не потрібна.

Невеликі апартаменти за 200 метрів від моря можна купити за 40 тис. доларів. Перший внесок лише 10%, а забудовники пропонують безвідсоткову розстрочку.

У Тбілісі ціни за останній рік підскочили – тут вартість невеликих апартаментів у центрі становитиме щонайменше 80 тис. доларів.

Однак зверніть увагу, що тут низька якість житла. Після початку експлуатації може відвалитися шматок штукатурки або прорвати труби.

Також не буде окупності. Сезон у Батумі малий, а влітку дуже часто субтропічний дощ йде цілодобово.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що ціни на квартири вже не злетять до небес і розповідав, скільки коштує житло в новобудовах Києва. Також ми повідомляли, як працює механізм розстрочки на ринку нерухомості.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.