Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Де, якщо не в Україні, варто купувати житло – експертка назвала топ країн

Варто памʼятати, що низка моментів змінилася на ринку нерухомості й в інших країнах через війну

Колаж: Pro Гроші/Дар'я Давиденко

Є певні країни, які найкраще підходять для покупки житла

Колаж: Pro Гроші/Дар'я Давиденко

Під час повномасштабного вторгнення український ринок нерухомості зазнав чималих змін. Українці починають цікавитися також питанням, чи можна придбати житло за кордоном для інвестування чи просто для життя. Однак варто розуміти, в яких саме країнах краще купувати нерухомість та не забувати, що зміни відбулися на ринку й закордоном.

Про це сайту Pro Гроші розповіла експертка з ринку нерухомості Вікторія Берещак.

В яких країнах краще купувати житло

Все залежить від того, яка потреба перед вам стоїть. Це може бути інвестиційна квартира і ви розглядаєте формат пасивного доходу з метою передачі обʼєкта в керування певної компанії. Тобто інвестуєте у квадратні метри, потім підписуєте договір з керуючою компанією, яка здає цю нерухомість, і отримує дивіденди.

У такому випадку можна звернути увагу на:

  • Хорватію;
  • Чорногорію;
  • Іспанію;
  • Італію;
  • Португалію;
  • Дубаї;
  • Польщу (але в цій країні є певні нюанси).

Що стосується Польщі. Вона схожа на Україну саме ринками, але зараз там відбувається деяка невизначеність. Був час, коли переїжджало чимало українців. Вони там почали активно й орендувати й купувати житло. А зараз цей ажіотажний попит трошки пригальмував, і поки незрозуміло, як буде розвиватися польський ринок, але він дуже схожий на нас. Тому, якщо ви розглядаєте його з інвестиційною метою, то можна подивитися і в бік короткотривалої оренди, і довготривалої також, – говорить експертка.

Що треба враховувати при інвестуванні в житло закордоном

Середня дохідність не перевищуватиме 4-6% в доларах. Скоріш за все вона буде на рівні 3-4% річних в доларах.

Не забувайте й про поріг входу. Він буде досить високий і сягатиме щонайменше приблизно 170-200 тисяч доларів.

Юридичні тонкощі.

В деяких країнах потрібно отримати певне резидентство або засвідчити юридичні нюанси, наприклад, працювати "в чисту" в країні. Тобто треба мати гідного юриста, який буде надавати супровід, а також брокера, який буде підбирати обʼєкти, – додає експертка.

Якщо ви не розбираєтеся в тонкощах та нюансах ринку нерухомості взагалі, то не варто починати з інвестиції за кордон. Почніть краще з українського ринку, радить Вікторія Берещак.

Де придбати житло для життя за кордоном

Якщо ви розглядаєте купівлю квартири з метою проживання, то тут все взагалі залежить лише від:

  • ваших потреб;
  • бюджету, на який ви розраховуєте;
  • готовності переїхати в абсолютно новий соціальний контекст;
  • ритму життя іншої країни.

За останній рік відбулося чимало важливих нюансів для українців за кордоном. З одного боку нам досить сильно спростили юридичні нюанси перебування в інших країнах і навіть на купівлю нерухомості. Однак країни, які раніше мали потенціал до цікавості з боку інвесторів, навіть українських, то зараз вони підвищили поріг входу в нерухомість, аби відсіяти "не своїх людей". Тих, яких вони не можуть перевірити й не знають, чи будуть вони хорошими резидентами для цієї країни, – зазначає експертка.

Поріг входу зріс також ще й внаслідок гіперінфляції та економічних зсувів, які відбулися через війну. Адже низка моментів змінилися на ринку нерухомості й в інших країнах.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що ціни на квартири вже не злетять до небес і розповідав, скільки коштує житло в новобудовах Києва. Також ми повідомляли, як працює механізм розстрочки на ринку нерухомості.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.