Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Китайський ринок нерухомості: чи є переваги для українських інвесторів

Ринок мав складний період, а одна із причин в тому, що банківське плече стало практично недоступним для китайських девелоперів

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Ринок у Китаї мав складний період

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Ринок нерухомості залежний від багатьох факторів. Будь-які зміни можуть на нього вплинути як негативно, так і позитивно. Наприклад, у Китаї ринок починає лише помалу відновлюватися після однієї з найважчих криз.

Про це в коментарі сайту Pro Гроші розповіла оглядачка ринку нерухомості Вікторія Берещак.

Що відбувається на китайському ринку нерухомості

У цій країні ринок нерухомості починає лише помалу відновлюватись. Все після однієї з найважчих криз через:

  • політику "трьох червоних ліній" (коефіцієнт "борг до активів" не менше 70%, борг до капіталу – не менше 100%, грошові ресурси та їх еквіваленти до короткотривалого боргу – не менше одиниці);

  • коронакризи;

  • дефолту Evergrande.

Минулого року продажі 100 найбільших компаній у Китаї обвалились на 40%. Й це лише те, про що відомо офіційно. Фактичний спад може бути ще більшим за сукупністю ознак.

Ринок мав складний період ще й через те, що банківське плече стало практично недоступним для китайських девелоперів. Внутрішня політика була проти легких грошей для ринку нерухомості. Проте у 2023-му році ситуація покращилась.

"Системним девелоперам потенційно обіцяли кредитування на 28 мільярдів доларів. Щоправда, для багатьох період жорсткої політики виявився критичним. Окремі компанії вже пропустили терміни по реструктуризації боргів на суму понад 800 мільярдів доларів", – говорить експертка.

Які ціни на нерухомість в Китаї

Що стосується цін, то з початку 2023-го року почалося невелике зростання в 12 містах в межах від 0,01 до 0,11%. Для розуміння, у 2022 році вперше за 7 років ціни в 15 містах знижувались в діапазоні до 5%.

На український ринок нерухомості чекає якісна трансформація

Українці вже зараз мають чималий запит на комфорт і якість в довгостроковій перспективі. Тобто не варто думати, що через відсутність грошей і війну в Україні люди будуть купувати лише дешевші квартири.

Навпаки, громадянам потрібна впевненість у майбутньому. Саме тому вони обирають таке середовище, де житимуть в затишку. З цього стає зрозуміло, що мас-маркету краще не розраховувати на збільшення успішних угод надалі.

Ще одна важлива тенденція, яка гарантує ринку розвиток, – зацікавленість іноземних інвесторів. Наразі можна помітити бажання міжнародних компаній вкладати кошти в українську нерухомість, оскільки вони бачать потенціал в українському ринку.

Завдяки фінансуванню проєктів і будівництва вдасться якісно трансформувати ринок і покращити його, попри важкі умови. Детальніше – тут.

Раніше сайт Pro Гроші писав про купівлю нерухомості за кордоном і розповідав, які бувають підводні камені. Також ми повідомляли про ціни на "вторинку" в Києві та скільки коштують квартири залежно від типу забудови.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.