Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Закордонний ринок нерухомості: чи варто купувати житло у Китаї, Бразилії або Канаді

Сайт Pro Гроші разом з оглядачкою ринку нерухомості проаналізував регіональні аспекти на світовому ринку

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

У деяких країнах ситуація починає лише помалу відновлюватись

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Через війну в Україні чимало громадян виїхали в інші країни заради своєї безпеки. Там вони придбали житло чи винаймають його. Однак для цього варто розуміти, яка ситуація наразі на іноземному ринку нерухомості.

Про це у коментарі сайту Pro Гроші розповіла оглядачка ринку нерухомості Вікторія Берещак.

Китай

У цій країні ринок нерухомості починає лише помалу відновлюватись після однієї з найважчих криз, спричиненої політикою "трьох червоних ліній" (коефіцієнт "борг до активів" не менше 70%, борг до капіталу – не менше 100%, грошові ресурси та їх еквіваленти до короткотривалого боргу – не менше одиниці), коронакризи та дефолту Evergrande.

Минулого року лише офіційно продажі ста найбільших компаній там обвалились на 40%, хоча фактичний спад може бути ще більшим за сукупністю ознак. Адже фактичні продажі падали в Китаї протягом 5 кварталів поспіль і щонайменше на 20%, якщо вірити офіційній статистиці.

У ринку був складний період ще й через те, що банківське плече стало практично недоступним для китайських девелоперів, бо внутрішня політика була проти легких грошей для ринку нерухомості. Проте у 2023 ситуація покращилась. Системним девелоперам потенційно обіцяли кредитування на $28 мільярдів. Щоправда, для багатьох період жорсткої політики виявився критичним. Окремі компанії вже пропустили терміни по реструктуризації боргів на суму понад $800 мільярдів, – говорить експертка.

Що стосується цін, то з початку 2023 почалося невелике зростання в 12 містах в межах 0,01 до 0,11%. Для розуміння, у 2022 році вперше за 7 років ціни в 15 містах знижувались в діапазоні до 5%.

Бразилія

Через соціально-політичну внутрішню напругу, спад економіки у 2022 був приблизно на 1,6% після зростання на 4,6% у 2021-му, підвищену інфляцію (найбільший рівень з 2023 року), а внутрішній попит на нерухомість в Бразилії просів ще більше.

Продажі будинків просіли приблизно на 46% у річному вимірі, ціни знизились на 9% в середньому. Але в депресивних районах ще більше – до 15%.

Після зацікавлення у 2021 році в купівлі елітної нерухомості у двох найпопулярніших внутрішніх ринках – Ріо-де-Жанейро та Сан-Паунулу — на майже 10% і 3% відповідно, у 2022 році ця тенденція не продовжувалась. Це спричинено падінням реальних доходів та економічними негараздами.

Натомість зацікавленість зовнішнього інвестора, навпаки, зросла. За даними внутрішніх аналітиків, продажі для людей, які лише приїхали в країну, підвищились на 27%.

Саудівська Аравія

Станом на зараз маємо середньозважене річне зростання ринку на 12%, яке наближається до позначки в 300 млрд саудівських ріалів. Сприяє тому суттєве державне кредитування, що складає майже половину від загального об’єму грошової маси на ринку.

Нове будівництво (кроки для врегулювання розриву між попитом і пропозицією і збільшенням рівня доступності житла) за минулий рік виросло на 18%. Ціни на житло в річному вимірі виросли від 1,6% до 2,7% залежно від регіону та типу нерухомості.

На ринку є й іпотека. Перший внесок від 5 до 15%, термін кредитування до 30 років, а щомісячний внесок має бути не більше 33% від доходів позичальника.

Канада

Це один із пріоритетних напрямків для українських емігрантів. Пов’язано це з багатьма речами:

  • рівень житла;
  • захист населення, включно з правами українських емігрантів;
  • рівень добробуту країни;
  • велика українська діаспора, яка без перебільшення розкинута майже по всій країні.

Але з 1 січня цього року в Канаді на два роки іноземцям заборонили купувати нерухомість. Це спосіб врегулювати захмарні ціни й дисбаланс між реальним попитом і пропозицією. Щоб спекулятивному інвестору було важче, відповідно не створювався ажіотажний попит. А реальний попит, на думку законодавців, зможе почекати ці два роки, – додає Вікторія Берещак.

Для розуміння, в окремих регіонах чи мільйонниках ціна квадратного метра перевищує середній дохід після оподаткування в 12 разів.

За рік ціни на житло підскочили від 48 до 53%. Найкраще це помітно в:

  • Онтаріо;
  • Квебеку;
  • Едмонтоні;
  • Ванкувері.

Однак закон на заборону не діє для:

  • студентів, які в країні понад 5 років;
  • біженців;
  • власників робочої візи.

Тож для українців, враховуючи ще й можливість отримати статус постійного мешканця, зелене світло в цьому питанні.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що ціни на квартири вже не злетять до небес і розповідав, скільки коштує житло в новобудовах Києва. Також ми повідомляли, як працює механізм розстрочки на ринку нерухомості.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.