Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Відпустка при народженні дитини: хто має право на відпочинок та кому можуть відмовити

Розповідаємо, чому деяким працівникам не надають таку відпустку під час воєнного стану

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Право на таку відпустку мають кілька категорій громадян

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Деякі українці можуть отримати одноразову оплачувану відпустку, але для цього потрібні певні умови. Йдеться про народження дитини. Однак роботодавці не всім працівникам затверджують такий відпочинок.

Про це повідомляє Державна служба з питань праці.

Згідно з трудовим законодавством, при народженні дитини працівники можуть отримати одноразову оплачувану відпустку тривалістю 14 календарних днів. Однак винятком є працівники, які залучені до виконання робіт на об'єктах критичної інфраструктури. Таким громадянам роботодавці можуть відмовити у наданні відпочинку.

Як отримати таку відпустку

Розраховувати на відпочинок після народження дитини можуть:

  • батько;
  • чоловік, чия дружина народила дитину;
  • інші родичі, якщо мати або батько є одинокими.

Варто пам'ятати, що така відпустка може надаватися лише одній особі. Для того, аби її отримати, працівник має звернутися до роботодавця із відповідною заявою до трьох місяців з дня народження дитини.

Якщо після народження дитини, але не пізніше ніж за три місяці, працівник працевлаштувався на інше підприємство, він може отримати таку відпустку, але для цього потрібно додати до заяви довідку про те, що вона не була використана на попередньому місці роботи.

Щодо працівників, які залучені до виконання робіт на об'єктах критичної інфраструктури, то роботодавці можуть відмовити їм у наданні такої відпустки під час воєнного стану. Але при цьому вона може бути перенесена на період після скасування/закінчення воєнного стану.

Які працівники можуть отримати додаткову відпустку під час війни

Йдеться про працівників, які зайняті в галузях господарства, й там важкі та шкідливі умови праці. Також на додатковий відпочинок можуть розраховувати працівники, чий характер роботи вважається особливим.

Українське законодавство передбачає надання щорічної додаткової відпустки тривалістю до чотирьох календарних днів.

Як змінили правила надання компенсації за не відгуляну відпустку

В Україні змінили правила обчислення середньої заробітної плати для нарахування компенсації за не відгуляну відпустку. Таким чином тепер розрахунок середньої зарплати буде проводитися з урахуванням виплат за робочий рік, у якому виникло право на відпустку

Раніше ми розповідали, скільки днів відпустки на рік у вчителів. Також ми писали, що для деяких українців стане доступним новий вид відпустки.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.