Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Декретна відпустка піддалася апгрейду: як вагітні жінки виходитимуть на відпочинок

Розповідаємо, як зміниться принцип надання декретної відпустки в Україні та що зможуть робити вагітні жінки

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Українки зможуть оформити декретну відпустку за новими правилами

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

У середу, 26 липня, Президент України Володимир Зеленський підписав законопроєкт №9271. Документ дозволяє вагітним українкам самостійно визначати початок декретної відпустки, але за певних умов.

Про це повідомив нардеп Ярослав Железняк у своєму Telegram-каналі.

Які зміни відбудуться?

Згідно з ухваленим законопроєктом, вагітним жінкам, за відсутності медичних протипоказань та за власним бажанням, надаватиметься можливість розпочинати відпустку у зв'язку з вагітністю та пологами раніше, ніж за 70-90 днів до зазначеної дати пологів.

До того ж українкам пропорційно збільшуватимуть післяпологову частину відпустки. Таким чином, якщо вагітні жінки оформлять декретну відпустку раніше, то післяпологова частина відпочинку не зміниться у негативний бік.

Коли батько може оформити декретну відпустку?

У разі, якщо батько новородженої дитини хоче оформити декретну відпустку, йому потрібно звернутися з відповідною заявою до свого роботодавця та додати до нього свідоцтво про народження дитини.

Терміни такої відпустки чоловік визначає самостійно, вони можуть дорівнювати повному періоду (3 роки) чи встановлюватися за потребою. Але при цьому за батьком дитини не зберігається заробітна плата. Єдине на що може розраховувати чоловік – збережене за ним робоче місце.

Яку додаткову відпустку можуть отримати одинокі матері?

Згідно з українським законодавством, соціальна відпустка одинокій матері надається до досягнення дитиною 18 років. Йдеться про 10 календарних днів відпустки без урахування святкових та неробочих днів.

Однак за наявності інших підстав для цього виду соціальних відпусток, наприклад, виховання дитини з інвалідністю чи виховання двох або більше дітей віком до 15 років, її тривалість може збільшитися до 17 календарних днів.

Також соціальні відпустки одиноким матерям можуть переноситися на інший період або продовжуватися у таких випадках:

  • тимчасова непрацездатність працівника;
  • виконання працівником державних або громадських обов'язків, якщо згідно з законодавством він підлягає звільненню на цей час від основної роботи зі збереженням заробітної плати;
  • збігу щорічної відпустки з відпусткою у зв'язку з навчанням;
  • встановлення факту позбавлення працівника особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України.

Проте, є певні обставини, за яких такі категорії українок можуть втратити соціальну відпустку. Більше про це читайте в нашому матеріалі.

Раніше ми розповідали, як правильно порахувати дні відпустки. Також ми писали, хто під час війни має право на довший термін відпустки.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.