Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Відпустка під час війни: хто має право на додатковий відпочинок

За законодавством деякі категорії працівників мають право на відпустку більше ніж 24 днів на рік

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Певні категорії працівників можуть отримати додаткову відпустку

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні під час воєнного стану трудові відносини між роботодавцем та працівником регулюються спеціальним законодавством, що визначає права та обов'язки сторін у цей непростий період. Одним з актуальних питань для працівників є надання додаткової відпустки.

Про нюанси з наданням додаткової відпустки під час війни розповіли фахівці Східного міжрегіонального управління Державної служби України з питань праці.

Хто має право на додаткову відпустку під час війни

За законодавством Україні певні категорії громадян можуть розраховувати на додатковий відпочинок. Зокрема, це стосується працівників, які зайняті в галузях господарства, де умови праці відносяться до шкідливих і важких. Крім того, це також може стосуватися працівників, чий характер роботи вважається особливим.

За рішенням уряду України, у випадку працівників, що працюють зі шкідливими та важкими умовами праці, передбачено право на щорічну додаткову відпустку тривалістю до чотирьох календарних днів. Наприклад, кухарі, які працюють біля плити, можуть розраховувати на ці додаткові вихідні.

Як визначають тривалість відпустки під час воєнного стану

Тривалість таких відпусток визначається на рівні підприємства або організації, колективним чи трудовим договором. Це означає, що вони можуть залежати від:

  • результатів атестації робочих місць;
  • врахування особливостей умов праці;
  • режиму працівника.

Однак, під час дії воєнного стану в Україні існують певні обмеження щодо надання основної щорічної відпустки працівникам. Згідно із законом №2136 "Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану", роботодавець має право обмежити тривалість основної щорічної відпустки до 24 календарних днів за поточний робочий рік. Це може застосовуватись у період дії воєнного стану і допускається виключно за рішенням роботодавця.

Важливо зазначити, що, попри обмеження основних щорічних відпусток, працівники все ще мають право на додаткові, соціальні, навчальні та інші види відпусток, визначені законодавством про відпустки.

Раніше ми повідомляли, хто з чоловіків може оформити декретну відпустку. Також ми писали, яку неординарну роботу пропонували українцям у липні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.