Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Для деяких українців стане доступним новий вид відпустки: кого торкнуться зміни

Зокрема йдеться про творчу відпустку, якою зможуть скористатися певні категорії громадян

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українці зможуть скористатися творчою відпусткою

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні хочуть оновити правила надання та використання відпусток у деяких сферах діяльності. Зокрема, українці отримають право користуватися не лише звичайними відпустками, які передбачені трудовим законодавством, а ще й творчими.

Про це йдеться в законопроєкті №8313.

Автори документа пропонують надавати таку творчу відпустку, без збереження заробітної плати, працівникам, яким потрібно:

  • завершити написання дисертаційної роботи;
  • написати монографію.

Також на отримання творчої відпустки зможуть розраховувати й працівники закладів культури. Вони зможуть брати таку відпустку для:

  • підготовки та участі в мистецьких конкурсах;
  • участі в гастрольних заходах;
  • реалізації різних культурно-мистецьких проєктів.

"Тривалість, порядок та умови надання творчої відпустки будуть визначатися трудовим чи колективним договором", – йдеться у пояснювальній записці.

Відповідний законопроєкт вже розглянув Комітет з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів та невдовзі має розглянути й Верховна Рада.

Що буде з компенсацією за не відгуляну відпустку

З 1 вересня 2023 року в Україні змінили правила виплати компенсації за не відгуляну відпустку. Таким чином розмір середньої заробітної плати для виплати компенсації за невикористані дні відпустки буде проводитися з урахуванням виплат за робочий рік, у якому виникло право на відпустку.

Хто має право на додаткову відпустку

Йдеться про працівників, які зайняті у галузях господарства, де умови праці відносяться до шкідливих та важких. Також це також може стосуватися працівників, чий характер роботи вважається особливим.

Таким чином, для працівників, що працюють зі шкідливими та важкими умовами праці, передбачено право на щорічну додаткову відпустку тривалістю до чотирьох календарних днів. Наприклад, правом на додаткові вихідні зможуть скористатися кухарі, які працюють біля плити.

Які працівники можуть перебувати у відпустці понад 24 дні

На більшу тривалість основної щорічної відпустки можуть розраховувати:

  • працівники, зайняті на підземних роботах і в розрізах, кар'єрах та рудниках глибиною до 150 метрів (28 днів);
  • працівники, зайняті на підземних роботах і в розрізах, кар'єрах та рудниках глибиною 150 метрів і нижче (28 днів);
  • воєнізований особовий склад (30 днів);
  • керівні працівники навчальних закладів та установ освіти, навчальних (педагогічних) частин (підрозділів) інших установ і закладів (до 56 днів);
  • педагогічні, науково-педагогічні працівники та наукові працівники (до 56 днів);
  • особи з інвалідністю I й II груп (30 календарних днів);
  • особи з інвалідністю III групи (26 календарних днів).

Однак, враховуючи воєнний стан, термін щорічної основної відпустки може бути обмежено тривалістю 24 календарні дні, а невикористані дні переносяться на період після припинення або скасування воєнного стану.

Раніше ми розповідали, що одинокі матері можуть отримати додаткову відпустку. Також ми писали, за якими правилами вагітні жінки виходитимуть на відпочинок в Україні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.