Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Помилки, які допускають всі: що не можна робити під час обідньої перерви на роботі

Друга половина робочого дня завжди менш насичена та активна через обідню перерву, яку більшість проводить неправильно

Колаж: Pro Гроші/Дар'я Давиденко

Психологія обідньої перерви – як її проводити ефективно для роботи

Колаж: Pro Гроші/Дар'я Давиденко

Запал до роботи часто зникає після закінчення обідньої перерви. Працівникам хочеться, щоб зміна завершилася якомога скоріше, вони втрачають концентрацію та бажання активно виконувати посадові обов’язки. Чим зумовлена тенденція втоми в другій половині дня? Неправильним підходом до відпочинку.

Редакція Pro Гроші дізналася у медичної психологині та психотерапевтки Ольги Карпенко, як треба проводити обідню перерву, щоб хотілося бігти на роботу з запалом і зацікавленістю.

Зміст
1.Чому після обідньої перерви українці відчувають втому
2.Як організувати обід, аби потім легко продовжити роботу
3.Чим краще не займатися під час обідньої перерви
4.Чому перерву використовують не за призначенням
5.Як перемогти моральну та психологічну втому від роботи

Чому після обідньої перерви українці відчувають втому

Ви помічали за собою, як впродовж години відпочинку поступово втрачаєте бажання повертатися до роботи? З’являється в’ялість, апатія, хочеться якнайшвидше покинути офіс і піти додому. Це дивна тенденція, бо все має працювати навпаки: обідня перерва призначена для того, аби відновити сили. То чому цього не відбувається?

Я вважаю, все банально просто: обідня перерва часто занадто коротка, щоб відновитися та відпочити. Людині після їди потрібен деякий час на перетравлювання їжі. І коли йде активний процес травлення, кров з мозку перетікає у шлунок і кишечник, тому стає банально важко думати.
Ольга Карпенко

Ольга Карпенко

Медична психологиня та психотерапевтка

Організм прагне зупинити активну мозкову діяльність, а тіло хоче лягти, полежати, виспатися. За одну годину чи інколи пів години обідньої перерви неможливо це зробити. Людина поїла та одразу продовжує працювати, але втома не проходить завдяки силі волі чи бажанню. Тому відчувається надмірна тяжкість, яка позбавляє сил для подальшої роботи.

Як організувати обід, аби потім легко продовжити роботу

  1. Потрібно максимально відволікатися від справ і змінити обставини.
  2. Не сидіти далі за столом, розмовляючи з колегами, а вийти на вулицю та прогулятися.
  3. Обов’язково завдати тілу мінімальної рухової активності, особливо якщо у вас сидяча робота перед комп’ютером.
  4. Дати мозку нову інформацію – зорову, слухову, тактильну тощо.
  5. Не переїдати, бо важкість у шлунку спровокує бар’єр для роботи.
  6. Якщо працюєте вдома, займіться хатніми справами – поприбирайте, винесіть сміття, помийте посуд, погуляйте з собакою.
  7. Розвантажте мозок за допомогою перегляду розважальних відео чи прослуховування музики.

Чим краще не займатися під час обідньої перерви

Загалом експертка не виділяє конкретні справи, які заборонено робити. Потрібно зважати на індивідуальні потреби та не змушувати себе до діяльності, яка викликає супротив. Але справді важливий один нюанс – не продовжувати працювати в обідню годину.

Часто помічали за собою, що жертвуєте відпочинком, аби доробити завдання і встигнути до дедлайну? Це характерна помилка багатьох, яка негативно впливає з психологічної точки зору.

Деяких людей може активно поглинати робота, і вони думають: я не буду відволікатися, в мене дедлайни, треба спішити і т.п. Вони продовжують працювати, забуваючи про обід і "забиваючи" на відпочинок. Це недобре, ні для психологічного та морального стану, ні для фізичного, – зауважила Ольга Карпенко.

Чому перерву використовують не за призначенням

Це константа, якою послуговуються далеко не всі. З різних причин, але найчастіше – психологічних, говорить експертка.

  • Зі спокійною душею піти на перерву заважає тривожність і переживання, що через втрачену годину вчасно завершити справи не вдасться.
  • Інша причина – доведений до критичного рівня максималізм, бажання робити свої обов’язки ідеально.
  • Третє пояснення – конкуренція в колективі. Людина має на меті показати себе як працелюбного, відданого співробітника, який повністю віддається роботі. Можливо, щоб заслужити похвалу, відзнаку керівництва, домогтися підвищення чи збільшення зарплати тощо.

Як перемогти моральну та психологічну втому від роботи

Не вийде просто змінити професію чи влаштуватися в іншу компанію. Вас завжди переслідуватимуть однакові проблеми, бо так ви змагаєтеся не з причиною хвороби, а її симптомами. Втома і відсутність мотивації повертатимуться, де б ви не працювали, коли пройдуть перші враження від нового місця. Тому краще змінити підхід, а не тікати від труднощів.

Банальна порада, але дієва – не працювати під час обідньої перерви, а відволікатися, мати помірну фізичну активність. Мати інше життя, окрім офісного, бо на роботі все не закінчується: важливо витрачати час на інтереси, хобі, стосунки, друзів, мрії, бажання та цілі, не пов'язані з роботою, – радить Ольга.

Цього вистачить, щоб розвантажити мозок від надмірної зацикленості. І найкращий час для перезавантаження – саме обідня перерва, після якої голова не повинна бути забитою зайвими питаннями та завданнями. Лише цим можна домогтися радісного повернення з відпочинку та активного продовження робочих годин.

Раніше сайт Pro Гроші писав про напружену і небезпечну роботу та розповідав, скільки заробляють і як працюють рієлтори в Україні. Також ми повідомляли, яка професія стане однією з найпрестижніших в Україні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.