Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Грошова мрія або ілюзія: чи зростуть зарплати українців після кінця війни

Експерт запевняє, що наразі в Україні існує три можливі сценарії подій, які будуть в майбутньому

Фото: УНІАН, pexels. Коллаж: Pro Гроші

Українці в майбутньому можуть отримувати значно більше

Фото: УНІАН, pexels. Коллаж: Pro Гроші

Наразі мінімальна зарплата в Україні становить 6 700 гривень. До кінця цього року влада не збирається змінювати цифри. Однак українці вже зацікавленні тим питанням, скільки вони будуть заробляти після закінчення війти та чи варто чекати збільшення зарплатні.

Разом з експертом, економістом та аналітиком центру "Об'єднана Україна" Олексієм Кущем розповідаємо, чого чекати українцям.

Поки неможливо зробити точний прогноз, адже невідомо, коли закінчиться війна в Україні та в якому форматі. Однак є три можливі сценарії подій.

Модель повної відбудови та розквіту країни

Якщо будуть потужні програми відбудови, то можна очікувати на зростання заробітних плат, однак варто враховувати одну проблему – дефіцит робочої сили.

Скоріше за все буде запущена програма відбудови, будуть надходити великі інвестиції в Україну, а от людей не вистачить для такої кількості роботи, – говорить експерт.

У такому випадку владі доведеться залучати трудових мігрантів, а також повертати додому українців, які виїхали за кордон.

Саме дефіцит робочої сили буде диктувати зростання заробітних плат. Тобто, на ринку праці найманий працівник буде головним, але для цього потрібне досить потужне відновлення економіки.

Млявий формат післявоєнного відновлення

Навіть у такому випадку буде зростання заробітної плати українців, але лише тимчасове, яке потім перейде в довгострокову стагнацію.

Одразу після закінчення війни протягом року громадяни будуть отримувати більше грошей, але не варто забувати, що разом з тим влада поверне і довоєнні тарифи, а вартість життя збільшиться. Надалі реальні доходи населення зупиняться та не будуть зростати, а в майбутньому навіть трохи скоротяться.

Післявоєнна розруха

Під час дії цього сценарію Україна взагалі не матиме грошей на відновлення. Після цього почнеться:

  • потужна міграція з країни;

  • деградація економічного потенціалу;

  • дуже низький рівень зарплат.

Є такі три сценарії, але спрогнозувати, який з них буде діяти після війни, поки не можна, адже ми не знаємо, як все це завершиться, – додає експерт.

У кого зросте зарплата найбільше

Зараз в Україні більшість інвесторів приглядаються до будівельних компаній та всіх тих, які повʼязані з відновленням. Логічно, що люди, які мають технічні спеціальності, матимуть найбільший попит. Мова йде про:

  • будівельників;

  • інженерів;

  • технологів тощо.

Після війни не варто очікувати потужного сплеску туризму чи високотехнічних виробництв тощо. А тому фахівці даних галузей майже не будуть затребувані.

Раніше ми розповідали, скільки грошей на місяць заробляє майстриня із нарощування вій. Крім того, сайт Pro Гроші розбирався, скільки заробляють викладачі технікумів та училищ.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.