Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Літні канікули – не лише для учнів? Скільки днів відпустки на рік у вчителів

Пропонуємо дізнатися, яка кількість днів відпочинку для працівників закладів освіти передбачена законодавством

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Вчителям можуть скорочувати кількість днів відпустки під час воєнного стану

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Люди, які не пов'язані з освітнім процесом, часто мають помилкове уявлення, що літні канікули – не лише для учнів, а й для вчителів. Проте насправді це зовсім не так.

Сайт Pro Гроші вирішив розповісти, скільки насправді днів відпустки на рік у вчителів.

Які бувають відпустки у вчителів

Українське законодавство передбачає різні види відпусток для педагогічних, науково-педагогічних і наукових працівників. Так, освітяни мають право на такі відпустки:

  • щорічна;
  • додаткова у зв’язку з навчанням;
  • соціальна;
  • творча;
  • для підготовки та участі в змаганнях;
  • відпустка без збереження заробітної плати.

Таким чином, вчителям надається можливість скористатися різними видами "канікул" у залежності від їхніх потреб та обставин.

Скільки днів відпустки на рік надають вчителям

Педагогічні й науково-педагогічні працівники мають право на щорічну основну відпустку до 56 календарних днів (без урахувань святкових (неробочих) днів). Однак, тривалість відпустки може варіюватися залежно від конкретної посади працівника та закладу освіти, де він працює.

Варто зауважити, що під час воєнного стану в Україні можуть відбуватися певні зміни. Спеціальний Закон України "Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану" дозволяє роботодавцю внести корективи у тривалість відпустки вчителя та обмежити її до 24 календарних днів за поточний робочий рік.

Проте таке рішення роботодавця маж бути вмотивованим, обґрунтованим та належним чином документально оформленим. Йдеться про дійсно об’єктивно необхідні обставини, які змушують керівника вжити таких заходів до працівника (вчителя). Якщо ж таких причин немає, вчитель має право використати щорічну відпустку загальної тривалості.

Як в Україні зміниться розмір зарплат у вчителів

Вже у наступному році в Україні планують змінити систему оплати праці освітян. Вчителям збільшать розмір базової ставки, водночас відбудеться скасування надбавок.

Міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров повідомив, що в Україні передбачено понад 50 різновидів доплат для вчителів, це ускладнює процес формування тарифної сітки та нарахування зарплат. Тому багато освітян отримують маленьку заробітну плату.

У вересні 2024 року планується зробити так, щоб фіксований оклад становив 80% виплат для вчителів, тоді як решта частини заробітної плати буде формуватися з різних видів додаткових винагород.

Раніше ми повідомляли, що українці можуть брати лікарняний ще з однієї причини. Також ми писали, які зарплати отримують вчителі без стажу роботи.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.