Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Чи може працівник втратити бронювання, якщо піде у декрет

Заброньовані від мобілізації чоловіки за бажанням можуть піти у декретну відпустку

Фото: Скриншот/YouTube

В декретну відпустку може йти як жінка, так і чоловік

Фото: Скриншот/YouTube

Чоловіки, які мають бронювання від мобілізації, можуть тимчасово залишити роботу, взявши декретну відпустку для догляду за дитиною до трьох років, при цьому їхнє бронювання залишається чинним. Це питання є актуальним під час дії воєнного стану, коли на підприємствах, визнаних критично важливими для економіки України, працюють фахівці, які мають броню від призову.

Про це розповів адвокат Юрій Айвазян на порталі "Юристи.UA".

Він зазначив, що право на бронювання надається військовозобов’язаним працівникам підприємств, установ та організацій, які виконують важливі функції для забезпечення життєдіяльності країни під час воєнного стану. Це можуть бути працівники енергетичної, транспортної, зв’язкової галузей, медичної сфери та інших структур, які забезпечують функціонування економіки та безпеку держави.

Декретна відпустка під час бронювання

Адвокат наголосив, що чоловік, який має бронювання, може скористатися своїм правом на відпустку для догляду за дитиною до трьох років. Така відпустка надається як матері, так і батькові дитини. Важливо, що це жодним чином не впливає на чинність бронювання. Згідно з законодавством, вихід у декретну відпустку не є підставою для анулювання бронювання.

"На сьогодні законодавство не передбачає скасування бронювання у разі, якщо військовозобов'язаний, маючи броню, йде у декретну відпустку", — пояснив Айвазян.

Також адвокат нагадав, що серед підстав для анулювання бронювання є, наприклад, звільнення працівника з роботи або його переведення на посаду, яка не підпадає під критерії критично важливих для країни. Проте вихід у декретну відпустку не входить до цього списку, тож чоловіки можуть сміливо скористатися своїм правом на декрет без жодних ризиків.

Нагадаємо, що декретна відпустка для догляду за дитиною до трьох років надається за бажанням одного з батьків або іншого родича, який фактично доглядає за дитиною. При цьому зберігається робоче місце на весь час декрету та виплачується допомога від держави.

Раніше ми писали про те, які критерії дають право на звільнення від призову для пенсіонерів. Також ми повідомляли, чи повертатимуть чоловіків мобілізаційного віку в Україну.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.