Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Колаж: Дар'я Давиденко

На фрілансі в Україні можна заробляти від 1 000 доларів

Колаж: Дар'я Давиденко

В Україні досить багато людей, в основному молоді, які обрали не шлях офіційного працевлаштування, а фриланс. Незалежні фахівці дуже цінуються на ринку праці, якщо можуть запропонувати клієнтам високий рівень експертності та досвід. Водночас ця стежка нестабільна, бо завжди існує ризик відсутності замовлень через велику конкуренцію. Плюс не всі початківці розуміють, як працює ринок, тому допускають помилки.

Журналісти Pro Гроші поспілкувалися з досвідченим фрилансером Антоном Тисячніком і дізналися його історію успіху. Хлопець розповів, чому вирішив піти з найму, яких помилок припускався під час роботи та як зумів вийти на високий рівень доходу.

Зміст
1.Що спонукало почати працювати на фрилансі
2.Які послуги пропонуєте клієнтам
3.Як ви визначаєте ціну власних послуг
4.Скільки довелося працювати, щоб отримувати 1 000 доларів на місяць
5.Чи можна забезпечити собі стабільний дохід на фрилансі
6.Про стратегії пошуку клієнтів і труднощі на фрилансі
7.Який максимум на фрилансі по заробітку
8.Що можете порадити людям, які хочуть перейти на фриланс

Що спонукало почати працювати на фрилансі


Спершу я хотів отримати досвід роботи, було важливо накопичити навички, які б потім я зміг конвертувати у гроші. Але попрацювавши десь 6 місяців офіційно, я зрозумів, що умови роботи та отримувані суми ніяк не сходяться з моїми очікуваннями.

На щастя, в житті з’явилася правильна людина в правильному місці, яка запропонувала розв'язання цієї проблеми. Як наслідок – я відмовився від тодішнього формату роботи й перейшов на фриланс.

Які послуги пропонуєте клієнтам


Я знайшов свою нішу та почав активно вдосконалювати знання і навички. Наразі до мене можуть звернутися люди та отримати послуги з повного ведення проєкту, куди входять:

  • аналіз проєкту/рекламного акаунту;
  • створення покрокової рекламної стратегії;
  • написання рекламних текстів;
  • створення креативів;
  • створення та під’єднання пікселя;
  • запуск реклами в Instagram/Facebook ADS;
  • аналіз продаж, створення системи та скриптів для клієнта;
  • масштабування результатів.

Також до мене можуть звернутися за точковими послугами, які я перелічив, або замовити консультацію. Серед клієнтів – новачки у власній справі, які хочуть вдосконалити бізнес, експерти з різних галузей та власники вже успішних бізнесів, яким потрібно втримувати пізнаваність аудиторії.

Як ви визначаєте ціну власних послуг


Тут немає точної математики та стабільної суми за роботу. Я враховую обсяги завдань, які потрібно виконати, зважаю на середню вартість аналогічних послуг на ринку та додаю до рівняння особистий досвід.

Загалом не потрібно встановлювати однакові прайси для кожного клієнта, бо у процесі співпраці майже стовідсотково будуть виникати нові ідеї та завдання. Може статися так, що в результаті доведеться робити набагато більше, ніж домовлялися на перших етапах. І тоді отриманий дохід не відповідатиме вкладеним силам і часу.

Скільки довелося працювати, щоб отримувати 1 000 доларів на місяць


На фрилансі діє одне важливе правило: чим більше працюєш, тим більше отримуєш. Обмежень і стелі немає. Звісно, я не одразу почав заробляти по 1 000 доларів кожного місяця, як тільки пішов з агенції. Бо на той час знав і вмів не настільки багато, аби заслуговувати цієї суми.

Вважаю, що найважливішими аспектами для виходу на дохід від 1 000 доларів є:

  • системність;
  • ціль та покроковий план до неї;
  • наявність воронки продаж;
  • оточення;
  • створення трафіку з багатьох платформ (TikTok, особистий бренд, фриланс біржі, розсилки, партнерства, реклама на себе тощо);
  • достатній рівень комунікації з клієнтами;
  • постійне навчання у своїй ніші.

Мені знадобилося працювати 3-4 місяці після агенції, щоб зрозуміти: мої проєкти нарешті гідні того, аби отримувати за них 1 000 доларів.

Чи можна забезпечити собі стабільний дохід на фрилансі


Фриланс на початку – це не про стабільний дохід, бо клієнти бувають різні. Комусь ви сподобаєтеся як людина і професіонал, а хтось вирішить відмовитися від послуг. Очікування, думки та бажання у всіх індивідуальні, тож абсолютно нормально, коли фрилансер та підприємець не сходяться в поглядах.

Маючи базу клієнтів і канали залучення, ви будете поступово формувати стабільний дохід, а з часом і масштабуватись для збільшення заробітку. Успішність фрилансери часто залежить від того, як активно він просуває послуги й чи будує особистий бренд. Ефективний маркетинг і здатність привертати нових клієнтів – запорука регулярного доходу.

Про стратегії пошуку клієнтів і труднощі на фрилансі


Наразі в мене працюють розсилки та рекомендації. Поки що цього вистачає, але коли я розумію, що існує потреба залучити нових людей, то запускаю рекламу на себе. Взагалі проблем і труднощів вистачає, хоча багато людей вважають, що фриланс – це мрія, і кращої роботи не придумаєш.

Я теж так думав, але у всіх нішах праці є мінуси, навіть коли можеш виконувати роботу в будь-якій точці світу, маючи лише телефон, ноутбук та доступ до інтернету. Основними труднощами, на мою думку, є:

  • нестабільність та невпевненість на початку;
  • постійний пошук клієнтів;
  • робота 24/7, бо потрібно завжди бути на зв’язку;
  • повна відповідальність за свої дії.

Який максимум на фрилансі по заробітку


Враховуючи потребу у вільному часі та особистому житті, я вважаю, що максимум – це 2 000-3 000 доларів на місяць, коли середній чек за проєкт становить 400-500 доларів. На західному ринку більше, бо там можна отримувати від 500 доларів за проєкт.

У будь-якого фрилансера рано чи пізно настає етап масштабування, коли потрібно будувати команду та передавати обов’язки помічникам. Ніхто не може працювати цілодобово – настане вигорання.

Що можете порадити людям, які хочуть перейти на фриланс


По-перше, не потрібно встановлювати собі високу планку стосовно заробітку, переймаючи досвід фрилансерів з Instagram. У кожного свій шлях і час, за який можна прийти до поставленої цілі.

По-друге, бажано знайти наставника, який підкаже ефективні формули роботи та вбереже від помилок. Так, доведеться трохи витратити коштів, але це інвестиція у майбутнє, яка зекономить вам час.

По-третє, намагайтесь фокусуватися тільки на цілі без додаткових думок, як от: "А може це не моє?", "Чи зможу я взагалі дати результат" тощо.

Нарешті, не бійтеся знайомитись з новими людьми, оскільки сильне оточення дає поштовх до великого росту. Постійно навчайтеся для покращення навичок і пам’ятайте, що виграє завжди той спеціаліст, який знає більше, ніж конкуренти.


Підсумовуючи, можна зробити висновок, що фрилансери в Україні мають непогані можливості працювати з клієнтами по усьому світу та розширювати власний потенціал. Для них відкриті дороги до хороших заробітків від 1 000 доларів на місяць, але такий результат можливий тільки за умови невтомної праці, саморозвитку, вміння пристосовуватися до ринкових умов. Працюйте спочатку за досвід та ідею, а потім зможете це успішно конвертувати в гроші!

Раніше сайт Pro Гроші писав про топ-5 сфер у фрилансі, де значно виросли попит і зарплата. Також ми повідомляли, що знайти роботу тепер ще складніше та розповідали, кого активно шукають українські роботодавці.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.