Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Кабмін змінив правила: що тепер буде з компенсацією за невідгуляну відпустку

У Кабміні розповіли, яким чином тепер вираховуватимуть середню зарплату для виплати компенсації за невикористану відпустку

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Середню зарплату для відпустки рахуватимуть по-новому

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні змінили правила виплати компенсації за невідгуляну відпустку. Тепер по-новому обчислюватимуть розмір середньої заробітної плати.

Відповідне рішення схвалив Кабінет міністрів 1 вересня.

За словами представника Кабміну в Верховній Раді Тараса Мельничука, були внесені відповідні зміни до урядової постанови, якою ще в 1995 році було встановлено Порядок обчислення середньої заробітної плати.

"Тепер обчислення середньої заробітної плати для виплати компенсації за невикористані відпустки буде проводитися з урахуванням виплат за робочий рік, у якому виникло право на відпустку", – уточнив він.

Водночас обчислення середньої зарплати для надання матеріальної допомоги проводитиметься з урахуванням виплат за останні 12 календарних місяців, що передують місяцю надання матеріальної грошової допомоги.

Одночасно Кабмін обмежив розмір матеріальної допомоги для розв'язання соціально-побутових питань, яка тепер буде виплачуватися держслужбовцям у розмірі не більше однієї середньомісячної зарплати.

Відпустки для військових

Як ми розповідали раніше, під час дії воєнного стану для українських військових передбачена можливість взяти відпустку за сімейними обставинами. При цьому тривалість такої відпустки залежить від причини, через яку вона стала потрібною.

Тривалість відпустки за сімейними обставинами залежить від причини, через яку військовослужбовець йде у відпустку:

  • до 15 днів надається у разі пожежі або іншого стихійного лиха, що спіткало сім'ю військовослужбовців або кровних рідних;
  • 10 днів – для укладання шлюбу;
  • 7 днів – у разі тяжкого захворювання або смерті дружини (чоловіка), батька (матері), вітчима (мачухи), сина (дочки), пасинка (падчерки), рідного брата чи сестри, батька чи матері дружини, чи особи, в якого військовослужбовець перебував на вихованні;
  • 3 дні – у разі тяжкого стану здоров'я або смерті інших родичів (рідних);
  • до 3 днів – в інших виняткових випадках, коли присутність військовослужбовця у сім'ї необхідна (однак така відпустка надається за рішенням командира).

У дні відпустки не враховується час, необхідний для проїзду до місця проведення відпустки в межах України та назад. Однак для проїзду не може бути передбачено більше ніж 2 дні в один кінець.

Раніше ми розповідали, як правильно порахувати дні відпустки. Також ми писали, хто під час війни має право на довший термін відпустки.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.