Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Знову повернемось до тривалих відключень світла? Чого очікувати через похолодання

Енергетики очікують на челендж у вигляді значного похолодання в Україні наступного тижня

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Чи вимикатимуть світло більше, коли прийде мороз

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Станом на 2 лютого температурні режими в Україні дозволяють збільшити ліміти споживання електроенергії для областей. Проте вже через кілька днів синоптики обіцяють до -10 градусів вночі. Чи означає це, що електроенергії знову стане менше, отже – побільшає відключень в оселях?

Про це розповів голова правління НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький в загальнонаціональному телемарафоні.

Останні кілька тижнів, які не супроводжувалися масованими ракетними обстрілами з боку російських окупантів, вдавалося стабілізувати енергетичну систему України та дещо збільшити генерацію потужності. Завдяки цьому фактору, а також потеплінню, яке дозволяє використовувати менше електроенергії, ліміти для областей збільшили, а тривалість відключень зменшили.

Втім зима ще не закінчилася, і невдовзі прогнозують морозні погодні умови. Це є викликом для загальної енергомережі, оскільки під час похолодання значно збільшується обсяг споживання ресурсу. Наразі дефіцит досі не подолано, тож звідкись доведеться діставати генерацію, якої бракує, аби не позбавляти українців світла на довгий час.

Як уточнив Володимир Кудрицький, енергетики планують запустити кілька енергоблоків на певних електростанціях, аби компенсувати зростання обсягів споживання. Тож фахівці готуються до так званого челенджу, тобто виклику, який необхідно побороти, щоб не повертатися до тривалих обмежень чи екстрених вимкнень.

Що відбувається зі світлом в Україні

Раніше Укренерго повідомляло, що наразі генерувальних потужностей в системі достатньо для покриття 80% потреби. Такого показника вдалося досягти завдяки виведенню з ремонту кількох блоків на теплових електростанціях. Збільшення виробництва електроенергії відчули на собі громадяни, у яких останнім часом світло є частіше і довше. Мережеві обмеження доводиться застосовувати лише в Одеській області.

Також нагадаємо, що в Україні відмовилися від проведення вимірів реальних обсягів споживання в кожному регіоні. Укренерго планувало провести такий аналіз в областях почергово, аби зрозуміти, скільки насправді генерації потребують українці. Але через дефіцит в загальній системі протягом минулого тижня не вдалося здійснити жодного виміру. Зокрема спочатку перенесли, а потім скасували задумане в Полтавській, Чернігівській та Чернівецькій областях.

Заміри означають, що протягом доби по всій області не буде вимкнень електроенергії, щоб отримати точну інформацію про обсяги реального споживання регіону.

Раніше сайт Pro Гроші писав, чому світла немає по 12 годин, але суми в платіжках ростуть. Також ми повідомляли, що деяким будинкам у Києві неможливо відключати світло за графіками.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.