Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Деяким будинкам у Києві неможливо відключати світло за графіками – YASNO

Графіки відключень діють по всій Україні, однак іноді громадяни помічають, що в деяких будинках майже ніколи не відключають світло

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Деяким будинкам у Києві технічно неможливо відключати світло

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

У Києві майже всім будинкам відключають електроенергію згідно зі стабілізаційними графіками, однак є 3%, яким технічно неможливо це зробити.

Про це повідомив гендиректор YASNO Сергій Коваленко.

Кому не відключають світло

Щоб дотримуватися рівномірності відключень, усі житлові будинки поділені на групи, які сформовані не за кількістю будівель, а за потужністю, яку вони споживають. Такі відключення відбуваються автоматично.

За словами Коваленка, є будинки, які підключені до ліній критичної інфраструктури, вони знаходяться поза групами, й відключити їх централізовано неможливо. Таких будинків у Києві було близько 1 500.

"Проте завдяки співпраці колег з КМДА та перепідключенню на інші лінії, зараз їх 750, з яких 400 мають відключатися ЖЕКами, ОСББ і керуючими компаніями, щоб дати змогу енергосистемі бути ще більш стабільною", – зазначив гендиректор YASNO.

Однак залишається ще незначна частка будинків, які неможливо відключати за графіками через технічні особливості, наразі їх менше ніж 3%.

Також Коваленко нагадав, як саме відбувається розподіл будинків на групи для дотримання стабілізаційних графіків відключень.

Чому суми в платіжках за електроенергію продовжують зростати

Йдеться про так зване підвищене споживання, або відкладене. Коли дають світло, українці одразу кидаються вмикати всі побутові прилади в домі: пралку, чайник, бойлер, зарядні пристрої, пилосос, кавоварку тощо.

Звідси виникає різкий стрибок споживання, який компенсує той час, коли електроенергії не було. Так економія під час відключення зводиться нанівець чи навіть перевищує стандартні обсяги, тож і показники лічильника стають більшими. Плюс подібна практика може призвести до несправностей техніки через максимальне навантаження в системі.

Також суми в платіжках можуть перевищувати традиційні для домогосподарства значення у випадку, якщо передавання показників відбувається невчасно.

Тарифи на електроенергію у лютому

Під час воєнного стану в Україні діє мораторій на підвищення тарифів на комунальні послуги. Відповідно, з 1 лютого 2023 року тарифи будуть наступними:

  • 1,44 грн (з ПДВ) за 1 кВт-год – для домогосподарств, які споживають до 250 кВт-год (включно) на місяць;
  • 1,68 грн (з ПДВ) за 1 кВт-год – для домогосподарств, які споживають понад 250 кВт-год (включно) на місяць.

Для колективних побутових споживачів та гуртожитків (за весь обсяг споживання) тариф на електроенергію становить 1,68 грн (з ПДВ) за 1 кВт-годину.

Раніше ми розповідали, що таке кораблі-електростанції та як вони працюватимуть. Також ми писали, які електростанції виробляють найбільше світла. Більше про відключення електроенергії в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.