Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Підвищення не уникнути? Що буде з тарифами на світло у 2023 році

Розповідаємо, чому українцям скоро доведеться платити більше за спожиту електроенергію

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Тарифи на світло можуть зрости після опалювального сезону

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні тарифи на електроенергію, ймовірно, переглянуть після завершення опалювального сезону. Усе через те, що країна потребує додаткових коштів для відновлення енергосистеми після російських обстрілів.

Про це розповів в етері телемарафону міський голова Житомира Сергій Сухомлин.

"Ми всі розуміємо, в якому стані наша енергосистема, яка кількість ТЕЦ зруйнована, чи пошкоджена, яка кількість підстанцій пошкоджена. Енергетикам теж потрібно за якісь кошти все це ремонтувати й забезпечувати країну електроенергією", — зазначив він.

На його думку, після опалювального сезону українці платитимуть більше лише за електроенергію. Усі інші комунальні послуги, наприклад, водо- чи теплопостачання, найближчим часом не подорожчають.

Скільки зараз українці платять за електроенергію

Ціни на електроенергію були встановлені Кабінетом міністрів ще у жовтні 2021 року і досі не змінювалися. Відповідно станом на 1 лютого для споживачів діють наступні тарифи:

  • 1,44 грн (з ПДВ) за 1 кВт-год – для домогосподарств, які споживають до 250 кВт-год (включно) на місяць;
  • 1,68 грн (з ПДВ) за 1 кВт-год – для домогосподарств, які споживають понад 250 кВт-год (включно) на місяць.

Для колективних побутових споживачів та гуртожитків (за весь обсяг споживання) тариф на електроенергію становить 1,68 грн (з ПДВ) за 1 кВт-годину.

Чому платіжки ростуть, попри відключення світла?

Уся справа у так званому підвищеному споживанні, або відкладеному. Коли в оселях українців знову з'являється світло, вони одразу вмикають у розетки всі побутові прилади : пралку, чайник, бойлер, зарядні пристрої, пилосос, кавоварку тощо.

Через це відбувається різкий стрибок споживання, який компенсує той час, коли електроенергії не було. Так економія під час відключення зводиться нанівець чи навіть перевищує стандартні обсяги, тож і показники лічильника збільшуються.

Раніше ми розповідали, хто з українців може отримати 50% знижку на оплату комунальних послуг. Також ми писали, що українцям дозволили сплачувати податки та рахунки за комуналку електронними грошима.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.