Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Знижки вже не пропонують: як Росія наживається за рахунок свого газу

Азіатські країни більше не купують скраплений газ у ТОВ "Сахалін Енерджі" з великими знижками

Фото: Getty Images. Колаж: Pro Гроші

Країни Сходу більше не купують скраплений газ зі знижкою

Фото: Getty Images. Колаж: Pro Гроші

Останні вантажі зі скрапленим газом, який продала російська компанія "Сахалін Енерджі" країнам Азії, майже досягли поточних ринкових цін, тоді як у вересні кілька партій поставили за значно нижчими цінами.

Про це пише видання Bloomberg.

Російський постачальник через втрату ринку збуту був змушений реалізовувати ресурс на невигідних для себе умовах. Вантажі з газом, які приймали Китай, Індія, Туреччина тощо, "були продані з глибоким дисконтом до спотової ціни". Але останні поставки вже не радують покупців знижками, бо вартість трьох останніх вантажів СПГ для завантаження в грудні майже наблизилися до ринкової.

Експерти говорять, що подібне можна пояснити зменшенням побоювання країн Азії щодо можливих санкцій, накладених за торгівлю з Росією. "Наразі немає жодних прямих заборон щодо російського СПГ через війну в Україні, а експорт фактично зріс до майже рекордного рівня минулого місяця", – уточнює джерело.

Деякі держави демонструють ознаки солідарності та підтримують рішення Європи накласти заборону на будь-які торгові зв’язки з РФ. Зокрема Японія і Південна Корея припинили покупку додаткових спотових поставок, а Китай, навпаки – збільшив закупівлі.

Нагадаємо, що східні країни продовжують отримувати від агресора вугілля, щоправда, також з великими знижками. Завдяки поставкам до Туреччини та Китаю Росія змогла обійти ембарго ЄС та Великобританії, яке набуло чинності 10 серпня. Звісно, відновити таким способом рівень надходжень до бюджету буде важко, зважаючи на зменшення ціни та попиту.

Судова тяганина Газпрому

Поки Сахалін Енерджі намагається врегулювати ситуацію з поставками і шукає способи заробити хоч трохи на транспортуванні енергоресурсів, монополіст Газпром все більше поринає у судові справи. Так, нещодавно уряд Молдови офіційно оголосив, що планує подати до суду через порушення контрактних зобов’язань.

Як розповів віце-прем'єр Андрій Спину, країна вимушена розраховувати на допомогу Європейського Союзу в питання екстреної закупівлі газу, оскільки компанія у жовтні скоротила обсяг поставок вдвічі. Це не дозволяє Молдові забезпечувати ресурсом свою найбільшу електростанцію, тож у державі назріває дефіцит не тільки газу, але й електроенергії.

Як уточнила президентка Майя Санду, рішення монополіста відмовити у транспортуванні абсолютно точно викликано політичною ситуацією.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що Росія знайшла лазівку в санкціях ЄС. Також ми повідомляли, що Газпрому загрожує ще один позов і розповідали, в чому звинувачують російського монополіста.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.