Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

"Ігри" Газпрому загрожують ЄС дефіцитом – чи розпочнеться опалювальний сезон

Хоч ціни на газ продовжують падати, у 2023 році може статися дефіцит на фоні зупинки постачання Газпромом

Фото: LIGA.net. Колаж: Pro Гроші

У Європі може статися дефіцит газу перед опалювальним сезоном 2023 року

Фото: LIGA.net. Колаж: Pro Гроші

Європа вживає заходів для заміни російського газу й впроваджує функціонування альтернативних джерел. Але їх не можна назвати швидкими, через що існує можливість дефіциту блакитного палива перед початком опалювального сезону в 2023 році.

Такий прогноз озвучило Міжнародне енергетичне агентство, передає видання CNN.

Енергетики попередили європейські країни про ризик нестачі ресурсу наступного року. З одного боку, у світі встановилася тенденція щодо обмеження споживання газу, який транспортується з Росії, а також встановлення межі цін. З іншого боку, Газпром дедалі більше скорочує поставки й може відмовитися від них взагалі.

Як зауважив виконавчий директор МЕА Фатіх Бірол, "коли ми дивимося на імовірний розвиток подій на світовому та європейському газових ринках, ми бачимо, що наступної зими Європа зіштовхнеться з ще більш серйозним викликом".

Йдеться про великий розрив між попитом і пропозицією у питанні заповнення газосховищ. Різниця становитиме близько 30 млрд кубометрів природного газу. Цей обсяг зникне з плану заповнення сховищ у разі, якщо Газпром припинить усі трубопровідні поставки.

Спостерігаються дієві заходи, що прискорюють підвищення енергоефективності у країнах Європи, проте повного переходу на альтернативні джерела найближчим часом не відбудеться. Тому до початку опалювального сезону 2023-2024 років ЄС може прийти з великим дефіцитом.

Адже малоймовірно, що Росія, яка не виконує зобов'язання по контракту й скорочує транспортування вже зараз, наступного року повністю надасть Європі необхідні 60 мільярдів кубометрів.

Ціни на газ стрімко падають

Незважаючи на те, що за дев’ять місяців у поточному році монополіст майже на 19% зменшив видобуток ресурсу, Європа продовжує коригувати ціни і встановлювати обмеження на максимальну вартість ресурсу.

Прогнозується, що найближчими місяцями блакитне паливо коштуватиме ще на 30% дешевше, оскільки країнам вдалося досягти профіциту, тобто задовольнити власні потреби більше, ніж було необхідно. Сьогодні газ коштує 120 євро за мегават-годину, проте аналітики Goldman Sachs говорять, що у першому кварталі наступного року ціна впаде до 85 євро.

Причини очевидні: газові сховища заповнені, температура в середньому не знижувалася до показника, який вимагає інтенсивного використання газу, плюс спостерігається надлишок зрідженого природного газу. Тож можна впевнено сказати, що спроби Росії посилити енергетичну кризу провалилися. У всякому разі, станом на листопад 2022 року.

У перспективі, на європейських лідерів можуть вчиняти великий тиск у вигляді повної зупинки транспортування трубопроводами Газпрому.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що Газпром "кинув" свого найбільшого партнера, який поніс колосальні збитки. Також ми повідомляли, що ще одна країна запроваджує віялові відключення.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.