Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Росія знайшла лазівку в санкціях ЄС – як обходить ембарго на продаж вугілля

Вантажі з сировиною знайшли покупця серед країн Сходу, куди вугілля експортують зі знижкою

Колаж: Pro Гроші

Росія експортує вугілля з великою знижкою до Індії та Китаю

Колаж: Pro Гроші

Росія знайшла імпортерів на вугілля серед країн Сходу та Африки. Через ембарго, введене 10 серпня на імпорт російського вугілля, його тепер купують з великими знижками Китай, Туреччина та Індія.

Деталі повідомляє видання Bloomberg.

10 серпня країни Європейського Союзу спільно з Великобританією у рамках п’ятого пакету санкцій запровадили ембарго на російське вугілля. При тому, що експорт становив близько 17% від загального світового обсягу. Захід не зупинив той факт, що Росія входить до трійки найбільших експортерів вугілля: вони заборонили купувати сировину, чим змусили галузь постраждати через втрату ринків збуту.

Але країна-агресор змогла знайти слабкі сторони у жорсткій забороні і перенаправила вантажі з товаром до Індії, Китаю, Туреччини і країн Африки. Більше того, імпортери закуповують енергетичний ресурс з великими знижками, якщо порівнювати марку вугілля з аналогічними, які продають інші держави.

Наприклад, у вересні РФ продала Туреччині вугілля вартістю 199 доларів за тонну. Одночасно з цим Колумбія, що є другим найбільшим постачальником після Росії, реалізує продукцію на 23% дорожче, хоча марка та якість однакова.

Знайшовши замовників у східних країнах та Африці, Росія зможе частково скорегувати втрати, які зазнала через обмеження на експорт. Адже наразі чимало вугільних компаній знаходяться під ризиком банкрутства у зв’язку зі збільшення собівартості продукції і дорожчанням логістичних витрат. Вся національна промисловість займає близько 1% у державному бюджеті.

Санкції досі не закінчилися

У жовтні рада Європейського союзу затвердила восьмий пакет економічних та індивідуальних санкцій проти Росії як реакцію на повномасштабне вторгнення в Україну та анексію територій. Санкції передбачають, що буде встановлено межу ціни на транспортування нафти до третіх країн морським шляхом.

Також забороняється перевозити сиру нафту або нафтопродукти, які експортуються з Росії. Одночасно з цим не можна надавати технічну підтримку, фінансові чи брокерські послуги. Окрім енергоресурсів, під санкції потрапили предмети побутового вжитку, такі як папір, сигарети, косметика, каміння та дорогоцінні метали, товари авіаційної галузі тощо.

Нарешті, розширили перелік людей, які потрапили до санкційних списків, а критерії включення ще більше доповнили, аби з'явилася можливість покарати конкретних осіб, які допомагають агресору обходити заборони.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що ціна на нафту падає. Також ми повідомляли, що Газпром купував паливо для бомбардувальників в Європі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.