Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Газпрому загрожує ще один позов – в чому звинувачують російського монополіста

Москва продовжує нехтувати зобов'язаннями, які вказані у контрактах, не виконуючи їх

Колаж: Pro Гроші

Газпром різко скоротив поставки газу в Молдову

Колаж: Pro Гроші

Молдова може подати в суд на російського монополіста Газпром через різке скорочення поставок природного газу.

Про це повідомляє Reuters.

Британське інформагентство цитує заяву віцепрем'єр-міністра Молдови Андрія Спину. Він розповів, що юристи вже оцінюють способи дати рішучу відповідь на дії Москви.

"Юристи аналізують можливість застосування санкцій за невиконання контракту в питанні постачання всього обсягу газу. Після консультацій ми вирішуватимемо, які дії вживати та в якому напрямку діяти", – заявив Спину.

Як відомо, у Молдови контракт із російською газовою корпорацією "Газпром", умови якого коливаються щомісяця, залежно від спотових ринкових цін на газ і нафту. У листопаді росіяни скоротили обсяги постачань на понад 40%.

Чому на російського монополіста подають міжнародний позов

На Газпром поскаржилася енергетична компанія Чехії ČEZ, яка звинувачує компанію у невиконані зобов’язань щодо поставок.

Генеральний директор ČEZ Даніель Бенеш в ефірі Чеського телебачення (ČT) розповів, що компанія має намір звернутися до міжнародного арбітражу, оскільки Газпром не виконує умови договору. Періодичні перебої з постачанням ресурсу, які виникали протягом 2022 року, а також погрози взагалі припинити транспортування блакитного палива до Європи змушують ČEZ вимагати компенсації збитків.

"У той момент, коли хтось не виконує контракт, який у вас є, важко говорити про щось, окрім компенсації збитків", – заявив Бенеш.

Тож чеська енергетична компанія наразі відмовилася від переговорів про поставки на наступний рік, адже цьогорічні проблеми натякають на довгий розгляд справи.

Чехія планує звернутися до міжнародного арбітражу, аргументуючи це тим, що ценейтральний і приватний засіб вирішення суперечок міжнародного рівня, який дозволяє швидше досягти результату, ніж судова тяганина.

Станом на жовтень 2022 року збитки чеської компанії, спричинені Газпромом, оцінюються у розмірі від сотень мільйонів до мільярда чеських крон.

Раніше ми писали про те, яку країну Європи підозрюють у допомозі Газпрому з закупівлею палива для російських бомбардувальників. Також ми писали про те, що Газпром "кинув" свого найбільшого партнера.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.