Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Злочин на "Північному потоці" скоро розкриють? Про що свідчать нові докази

Нововиявлені деталі можуть посилити спекуляції про причини вибухів

Колаж: Pro Гроші

Супутникові знімки показали нові деталі стосовно "Північного потоку"

Колаж: Pro Гроші

На основі аналізу даних з кількох супутникових систем вдалося з'ясувати факт присутності двох великих кораблів поблизу місць вибухів на "Північному потоці" за кілька днів до аварії.

Деталі повідомляє видання Wired, посилаючись на дані компанії SpaceKnow.

Генеральний директор і співзасновник компанії Джеррі Яворніцкі розповів, що експерти проаналізували архівні супутникові знімки 90-денної давності та виявили несподівані деталі, які можуть вилити більше світла на аварію трубопроводів "Північного потоку". Шляхом використання сучасних технологій, а також платних сервісів, вдалося помітити два великі об'єкти без функціонуючих датчиків відстеження розташування.

Іншими словами, неподалік місця аварії за кілька днів до витоку газу у Балтійське море пропливали два кораблі, кожен завдовжки 95-130 м. Але судна не увімкнули трекери відстеження. З двадцяти п’яти кораблів, які перебували поряд із "Північними потоками" за кілька днів до вибухів, тільки два вимкнули транспондери.

Аналітики впевнені, що судна цілеспрямовано намагалися приховати місцеперебування і маршрут. Власне, цієї мети вдалося би досягти, якби не розслідування SpaceKnow. Завдяки технологіям виявлення військової техніки (у розпорядженні компанії 38 спеціальних алгоритмів) система з’ясувала присутність кораблів.

Деталі розслідування компанія направила чиновникам НАТО, які попросили надалі надавати детальну інформацію щодо аналізу супутникових знімків. Як стверджує генеральний директор SpaceKnow, спеціалісти змогли ідентифікувати національну приналежність суден, проте публічних результатів наразі не надають.

Джеррі Яворніцкі впевнений, що як тільки дані оприлюднять, вони ще більше посилять спекуляції у питанні винуватців вибухів на "Північному потоці".

Додаткові розслідування компанії Nord Stream

Нагадаємо, що на початку листопада оператор трубопроводу отримав дозвіл провести особисте розслідування місць вибухів у виключних економічних водах Данії. Ще раніше Nord Stream AG провела інспекцію пошкодженої ділянки у виключній економічній зоні Швеції та виявила воронки від вибухів глибиною 3-5 м. Відстань між ними – близько 248 м, а деталі трубопроводу розкидані у радіусі 250 м.

Європа досі вважає, що інциденти на гілках російського газопроводу були актами диверсії. Офіційно винуватцями вибухів нікого не називають, проте деякі європейські лідери впевнені в акції саботажу з боку Росії.

Наразі окремі розслідування проводять Швеція, Данія та Німеччина. На момент інциденту трубопроводи не працювали, проте були заповнені газом метану, який у великій кількості вилився у Балтійське море.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що Німеччина оцінила стан "Північного потоку". Також ми повідомляли, що Європа збільшила використання українських сховищ газу.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.