Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Європа збільшила використання українських сховищ газу – чому це відбувається

В Україні створюються бізнес-можливості завдяки тимчасовому зберіганню природного газу з Європи

Фото: pixabay. Колаж: Pro Гроші

Україна може тимчасово зберігати європейський газ у своїх ПСГ

Фото: pixabay. Колаж: Pro Гроші

Протягом 25 та 26 жовтня в Україні значно виросли заявки на закачування у підземні сховища блакитного палива з Європи. Імпорт досяг 20-21,5 млн кубометрів на добу з обсягу 8-10 млн куб. м.

Про це повідомила пресслужба Оператора ГТС України у соціальній мережі Facebook.

У зв’язку з досить теплим жовтнем початок опалювального сезону відтерміновується у всіх країнах Європейського Союзу. Оскільки рівень заповнення газових сховищ досяг рівня 94%, а обсяги споживання блакитного палива не збільшилися, утворився надлишок ресурсу.

Аби позбутися зайвого баласту, трейдерам доводиться зменшувати ціни. Через це спостерігається зниження вартості газу у ЄС до 1 000 доларів і менше. Звісно, ситуація не вигідна для постачальників, оскільки втрачається прибуток і не задовольняються витрати, вимушено здійснені при закупівлі природного газу за ціною більше 2 000 доларів раніше.

Як уточнив генеральний директор Оператора ГТС України Сергій Макогон, профіцит утворився за рахунок значних обсягів постачання LNG до терминалів ЄС. Фрахт (плата за перевезення вантажу) досить дорогий, тому трейдерам потрібно швидко розвантажувати танкери.

Звісно, цінова політика мінлива і протримається на позначці не більше кількох тижнів. Адже холоди скоро настануть, і доведеться використовувати газ повною мірою. А ще є Газпром, який будь-якої миті може "викинути фокуси". Тож надлишок – це непогано, але потрібне місце, де його можна залишити на зберігання, очікуючи кращих часів реалізації.

Україна готова надати ПСГ

Оскільки трейдери готові ризикувати, транспортуючи газ у ПСГ, щоб пізніше продати його за більшою ціною, Україна пропонує міжнародним замовникам спеціальні програми зберігання, зокрема короткий транзит shorthaul у поєднанні з послугою "митний склад". Як уточнили у компанії, ці процедури знайомі трейдерам з 2020 року, тож потрібно лише ухвалити відповідне рішення.

"Чим більше газу вдасться закачати у сховища Європи зараз – тим менше необхідно буде купувати або заощаджувати наступного року, який може бути навіть складнішим за поточний", – прокоментував Оператор ГТС. Аби створити додатковий запас і забезпечити альтернативні шляхи постачання на випадок морозу або непередбачуваних ситуацій, потрібно не просто знижувати споживання, а й залучати доступні інфраструктурні потужності.

До таких якраз належать газотранспортна інфраструктура України та її підземні газові сховища. Завдяки наданню послуг зберігання, у нашій державі створюються бізнес-можливості, які допоможуть стабілізувати ринок, краще його регулювати і прогнозувати зміни. Плюс підвищується довіра західних трейдерів до української мережі.

Зауважимо, що тенденція "надлишкового" газу хоч і збережеться протягом наступних тижнів, але не означає, що вдасться легко пройти опалювальний сезон.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що потрібно знати перед важким опалювальним сезоном. Також ми повідомляли, що чекає на українців за несплату рахунків за комуналку.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.