Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Коли чекати висновків? На "Північному потоці" проведуть нове розслідування

Досі немає офіційного підтвердження, що вибухи спровокувала російська сторона

Фото: Blueye Robotics, Axel Schmidt. Колаж: Pro Гроші

На "Північному потоці" знову планують провести розслідування аварії

Фото: Blueye Robotics, Axel Schmidt. Колаж: Pro Гроші

Оператор газопроводів "Північний потік" проведе власне розслідування витоків газу у винятковій економічній зоні Данії. Відповідний дозвіл компанія Nord Stream AG отримала від агентства геоданих Данії.

Про це повідомляє видання Reuters.

Представники Nord Stream AG звернулися із заявою про огляд пошкоджень ще 13 жовтня, але позитивну відповідь отримали лише 1 листопада. Водночас наступного дня компанія завершила збір даних на місці пошкодження першої нитки газопроводу, яка розташовується у винятковій економічній зоні Швеції.

Тепер схоже розслідування буде проведено на іншій нитці, яка також постраждала під час підводних вибухів наприкінці вересня. Відомо, що попередньо на морському дні неподалік острова Борнгольм у Балтійському морі експерти виявили кратери техногенного характеру глибиною від трьох до п'яти метрів. Відстань між поглибленнями становить близько 250 м.

Ділянка першої нитки труби між кратерами повністю зруйнована, а фрагменти конструкції дослідники відшукали навколо місця аварії на відстані не менше 250 м. Наразі попередні результати аналізуються спеціалістами, після завершення огляду другого аварійного місця вдасться скласти більш широку картину пошкоджень та приблизитися до з'ясування причин, які призвели до витоків газу.

Що відомо про аварію на "Північному потоці"

Нагадаємо, що 26 вересня на трасі газопроводу "Північний потік-1" відбувся витік газу, який знаходився на збережені. Пізніше сталося нове пошкодження, через що в загальному у Балтійське море викинуло близько 70 тисяч тонн потужного парникового газу метану. Наразі важко сказати про вплив на клімат та довкілля, оскільки вказана частка є лише незначною частиною глобальних викидів у світі.

Тим не менш, за аварію доведеться комусь відповідати, оскільки розслідування досі продовжується. Офіційної версії, хто спричинив вибухи, немає. Європейські лідери схиляються до думки, що не обійшлося без російських спецслужб, які вчинили диверсію. Звісно, Росія відкидає будь-які звинувачення, перекладаючи їх на Великобританію. Міністерство оборони країни назвало це вигадкою і закликало не зважати на історії, не підкріплені жодними доказами.

До речі, країни Європи погоджуються, що здійснити ремонт "Північного потоку" буде вкрай важко або взагалі неможливо, оскільки страхові компанії відмовляється продовжувати співпрацю через відсутність винуватців події і потенційні фінансові втрати за страхування.

Раніше сайт Pro Гроші писав, хто пошкодив "Північний потік-2", адже коло підозрюваних звужується. Також ми повідомляли, що на "Північний потік" очікує фіаско, а трубопровід можуть закрити назавжди.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.