Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Зі світлом, теплом і зв’язком: де українці можуть перечекати блекаут

Нововведення потрібно для забезпечення людей світлом, зв’язком і теплом у разі блекауту

Фото: Nezlamnist. Колаж: Pro Гроші

В Україні працюють Пункти Незламності

Фото: Nezlamnist. Колаж: Pro Гроші

Росіяни мають цілком зрозумілу мету – зруйнувати енергетичну інфраструктуру України, щоб залишити населення без електроенергії, зв’язку та опалення в зимові холодні місяці. Тож уряд готовий до найбільш негативних сценаріїв.

Про це повідомив заступник голови Офісу президента Кирило Тимошенко в Telegram.

Масовані ракетні атаки, які періодично здійснюють окупанти, – це прямий доказ, що перемогти українську армію на полі бою росіяни не здатні. Тож їхній єдиний варіант – зруйнувати згуртованість українців, послабити силу духу. Вони прагнуть "поцілити в тил, який є джерелом сили для наших військових".

Тож недоцільно вважати, що невелика перерва в обстрілах – це відмова від подальших масованих запусків. Потрібно і морально, і об’єктивно підготуватися до всіх можливих сценаріїв, навіть найгірших. Уряд розуміє, що найбільша небезпека, з якою можуть зіткнутися громадяни взимку – це холод і відсутність світла.

Щоб надати людям прихисток у випадку блекауту чи тих годин, коли енергетики ремонтують мережу і не можуть подати електроенергію, по всій країні розгортають Пункти Незламності (ПН) – місця, куди кожен зможе прийти в випадку тривалого відключення світла.

Вони обладнані необхідними речами – зв’язком, освітленням, теплом, водою, Інтернетом. Також присутні можуть зарядити мобільні телефони і павербанки. На різні випадки наявні аптечки та забезпечення мам і дітей. Заплановано обладнати всі ПН системами супутникового зв’язку Starlink.

Як знайти пункт поблизу

Як уточнив Кирило Тимошенко, наразі підготовлено понад 4 000 Пунктів Незламності. Але це не остаточна цифра, далі їх ставатиме більше. Відшукати працюючий ПН недалеко від себе можна завдяки інтерактивній карті на сайті nezlamnist.gov.ua. Для підприємців доступна послуга подання заявки для облаштування свого Пункту. Окрім мапи, вебпортал містить інформацію про найближчі АЗС, аптеки й магазини, які працюватимуть на генераторах.

Постає питання, навіщо створювати такі затратні по ресурсах місця? Річ у тому, що енергетики впевнені – відключення електроенергії триватимуть ще довго, ймовірно – до кінця холодів, тобто до березня наступного року. Такий прогноз дав генеральний директор енергетичної компанії Yasno Сергій Коваленко.

За його словами, "базовий сценарій такий: якщо нових атак на енергомережу не буде, то за нинішніх умов генерації електроенергії дефіцит потужності може бути рівномірно розподілений по всій країні".

Проте не виключено, що масовані обстріли продовжуватимуться, причому завдана шкода буде не меншою, ніж 15 листопада. У такому випадку варто бути готовими до періодичних екстрених і планових обмежень. Бажано запастися необхідними речами й ресурсами (теплим одягом, їжею та водою), щоб ці моменти не стали надто обтяжливими.

Раніше сайт Pro Гроші писав, коли відключення світла можуть тривати менш як чотири години. Також ми повідомляли, чи готуватися водіям до дефіциту пального.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.