Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Життя перемагає темряву. Як Україна переживає відключення світла і надихає весь світ

Розповідаємо надихаючі історії українців, які разом з усією країною переживають період віялових відключень електроенергії

Фото: Pexels, Київ Модерн Балет, Владислав Мусієнко

Як українці переживають відключення світла разом з країною

Фото: Pexels, Київ Модерн Балет, Владислав Мусієнко

Віялові та аварійні відключення змінили щось для кожного українця. Ми усі буквально почали жити в абсолютно нових реаліях. Те, що було дивним та непопулярним, стало затребуваним та бажаним, а ситуації, які здавалися нереальними, тепер є буденною частиною нашого життя.

Сайт Pro Гроші зібрав історії різних українців та найцікавіші приклади того, як живе та бореться країна у часи енергетичних викликів.

Далі історія вестиметься від першої особи.


Щоб не розповідати читачам складні та далекі від життя історії, я вирішила знайти приклади у власному житті і впевнена, що кожен помітить тут знайомий собі випадок.

Винахідливість українців

Генератори стали найціннішим "ресурсом", за який підприємці різного штибу готові боротися до останнього, оскільки не можуть втрачати клієнтів під час вимушеного простою.

Шум генераторів став вже звичним для кожного жителя столиці. Ці пристрої можна побачити біля кафе чи магазинів, однак вони не вирішують усіх проблем, а для когось є надто дорогими.

Українці "викручуються" із усією своєю винахідливістю — вперше за довгий час я повечеряла у ресторані при свічках, оскільки генератори працюють лише на кухню, і це було неймовірно.

Столиця під час віялових відключень
Столиця під час віялових відключень

Столиця під час віялових відключень

Столиця під час віялових відключень

У моїй улюбленій столичній книгарні тепер шанують готівку, а тим, хто принципово не носить з собою паперові гроші, пропонують відсканувати QR-код і оплатити обрані товари безпосередньо на карту.

Не відстає й сфера краси — у процесі манікюру зупинятися не можна, не відпустиш же клієнта із непросохлими нігтями додому. Я була вражена, коли під час процедури відключили світло й моя майстриня спокійно дістала великий ліхтар, як у будівельників, маленьку лампу для просушки гель-лаку (матеріалу, що наноситься на нігті та має бути просушений спеціальним ультрафіолетом), що працює на батарейках, й зробила все до кінця.

Раджу також "ловити" знижки на різні доставки. Наприклад, локальна доставка суші у одному з великих київських ЖК робить дисконт цілих 50% під час віялових відключень.

Мерщій за покупками

Ситуація у енергетиці дійсно трохи відкинула нас у минуле адже готівка, про яку я забула ще декілька років назад, тепер у великій пошані, а це означає, що другий шанс отримали стихійні та криті ринки.

Тепер великі супермаркети дивляться із заздрістю на бабусь із городиною, які продають її зголоднілим киянам за паперові гроші, а деякі навіть приймають оплату за номером карти.

Фото: Уніан
Фото: Уніан

Я теж придбала овочі у літньої жінки, яка попросила перерахувати гроші за них не на картку, а поповнити її мобільний рахунок.

Знудившись у оселі без інтернету та світла, люди масово сходяться у ТРЦ, які оголосили, що можуть забезпечити резервне живлення.

Але будьте готові до того, що замість ескалатора доведеться йти пішки, а деякі магазини шукати навпомацки через приглушене світло і відсутність яскравих вивісок.

Дуже цікаво працює гіпермаркет поруч із моїм домом — потужності генераторів використовують для роботи кас та освітлення відділів із продуктами, а стелажі із господарськими товарами у темряві, і підхід до них закритий стрічками.

Також відключені холодильники, а щоб з них не виходив холод їх теж закрили спеціальною плівкою і перекрили підхід, але якщо добре попросити, консультант принесе вам будь-який товар.

Мистецтво у темряві

Анна є танцівницею у одній із відомих українських балетних труп, яка виступає у театрі в центрі столиці. Заклади культури не оминула хвиля відключень, тож резервні генератори підготували заздалегідь, але є невеличка проблема — миттєво переключитися на них неможливо.

Усіх попередили, що у разі виключення світла розходитись не потрібно, спочатку всі почують гучний "бабах", а потім вистава продовжиться. Це звісно, звучить смішно, однак трохи збиває артистів. Уявіть, на сцені помирає Жизель і раптом усе зупиняється, а продовжить вона помирати після відновлення електропостачання, — жартує балерина.

Але глядачі готові чекати на продовження вистави набагато довше, за словами танцівниці, сучасний балет збирає повні зали. Одного разу початок дійства відклали через повітряну тривогу, люди чекали понад годину і жодного квитка у касу не було повернуто.

Фото: Київ Модерн Балет
Фото: Київ Модерн Балет

Робота не вовк

Найбільше складнощів виникає саме з роботою, і не у мене однієї. Адже у час технічного прогресу ми фактично живемо у світі, яким керує електроенергія, саме вона дає живлення та інтернет для ноутбуків і комп’ютерів.

Катерина є малим підприємцем, вона дає приватні уроки фортепіано дітям на своєму електронному інструменті (так, фортепіано також бувають електронними і це не синтезатори).

Оскільки інструмент не може працювати без електроживлення, жінка щодня зазнає збитків через скасовані уроки. За її словами, коли віялові відключення припадають на час уроків по кілька днів поспіль, вона втрачає від 1,5 тис. до 3 тис. гривень.

Якщо фортепіано не потягнеш із собою у коворкінг чи кафе, то декому із ноутбуком пощастило більше. Наталя працює редакторкою стрічки новин і у її роботі час та безперебійний інтернет — це все. Дівчина вже призвичаїлась до постійних відключень, але все одно скаржиться, що продуктивність падає.

З обов’язками стало справлятися дещо незручно, адже разом зі світлом зникає і мобільний інтернет. Ти намагаєшся переміститися в інше місце, де є електроенергієя, але це займає час. Тому логічно, що і твоя продуктивність падає. Також незручно, що не завжди графік відключення співпадає з реальністю. Ти готовий до того, що світла не буде лише через три години, але іноді трапляються "сюрпризи" і світло зникає вже зараз, — розповідає Наталя.

Дехто навпаки радіє відключенням світла, адже коли у всьому мікрорайоні немає світла і жодного кафе на генераторах — нічого не вдієш, доведеться відпочивати.

Час всеукраїнської турботи

Якщо ви чекали нагоди познайомитись із сусідами — цей час настав. Відключення світла зробили нас ближчими, як ніколи. І коли в одному будинку є світло, а в іншому немає, можна зустріти такі повідомлення у групах ЖК:

"Сусіди, добрий ранок! В … будинку 3 під'їзд світло є! Я їду на роботу, але залишу внизу, біля дверей вхідних мультиварку. Там є розетка, грійте їсти собі, дітям, кип'ятіть воду (але приносьте свою)) двері в під'їзд щільно не закриваються, то ж ви можете легко потрапити всередину".

Оскільки особливу небезпеку становлять ліфти у багатоповерхівках, в багатьох домах турботливі сусіди залишають у кабінах набір продуктів та води на декілька годин для тих, хто потенційно може в ньому застрягнути.

А дехто обмежується попередженням із проханням не заходити до ліфту з міркувань безпеки.

В мережі вже є перші жарти про те, що через дев’ять місяців після стабілізації ситуації Україну очікує бейбі-бум. Хоч би так воно і було, адже лише ми вирішуємо, як провести час, що несподівано звільнився — нудьгувати чи спілкуватися, кохатися чи сваритися.

Раніше сайт Pro Гроші писав, як не залишитися без мобільного зв'язку під час блекаута. Також ми розповідали, чи може Росія "вимкнути" світло по всій Україні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.