Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Як не залишитися без мобільного зв'язку під час блекауту – уряд знайшов рішення

Наразі в Україні недостатньо генераторів, щоб забезпечити кожну базову станцію резервним живленням

Колаж: Pro Гроші

Мобільний зв'язок може зникнути разом із відключенням світла

Колаж: Pro Гроші

Представники бізнесу можуть допомогти українцям залишатися на зв'язку під час перебоїв з електропостачанням.

Про це заявив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров в Telegram.

Генератори допомагають мобільним операторам працювати під час блекауту, щоб люди були на зв‘язку. Однак, за словами міністра, їх недостатньо, щоб забезпечити кожну базову станцію резервним живленням.

"Щоб вирішити це, можна об’єднати зусилля з іншим бізнесом, який працює поряд. Наприклад, ви керівник торговельного чи офісного центру й використовуєте стаціонарний промисловий генератор. Оператори можуть підключити до нього базову станцію, що поблизу", – зазначив Федоров.

Він пояснив, що у такому випадку під час блекауту жителі навколишніх будинків зможуть подзвонити близьким чи екстреним службам.

Чому мобільний зв'язок зникає разом зі світлом

Під час відключень світла українці масово скаржаться на те, що разом зі світлом зникає також і мобільний зв'язок. Справа в тому, що мобільна мережа потребує постійного живлення електрикою.

Аби продовжити стабільну роботу, застосовуються додаткові ресурси. Зазвичай це батареї, які автоматично вмикаються, коли припиняється централізоване електроживлення. Вони можуть забезпечити роботу ще на 4-5 годин.

Ще один спосіб забезпечити роботу мережі – генератори. Вони дуже виручають, але їх кількість і час роботи обмежені. Тому вони зазвичай є на важливих вузлових майданчиках зв’язку та ключових базових станціях, які можуть підтримувати найбільший відсоток покриття.

Тобто після відключення світла мобільна мережа автоматично переходить на резервні джерела і продовжує працювати. Однак, коли електроенергія відключається, а разом з нею домашній Wi-Fi, усі клієнти одразу переходять на мобільний інтернет. Навіть за умов, що всі елементи мобільної мережі працюють як і раніше, мобільна мережа зазнає лавиноподібного росту навантаження, і це впливає на швидкість мобільного інтернету у кожного користувача.

Коли відновлять стабільне електропостачання

Голова правління Укренерго Володимир Кудрицький заявив, що ситуація з електропостачанням у центральних та північних регіонах України може покращитися. Це може статися вже протягом цього тижня. Однак відновити подачу струму можна лише за умови відсутності нових обстрілів із боку РФ.

"Цього тижня нам доведеться ще попрацювати. За відсутності нових ракетних обстрілів, ми зможемо покращити ситуацію з енергопостачанням у центральному та північному регіонах України", – стверджує голова Укренерго.

Наразі потрібно відремонтувати магістральні мережі в центральному та північному регіонах.

Раніше ми пояснювали, чому в одному будинку відключають світло не всім. Також ми писали про те, що потрібно зробити українцям, щоб залишитись зі світлом.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.