Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Всіх зайців одним пострілом. Чому Путін б’є саме по електромережам і чим це загрожує

Розповідаємо, чому ворог обрав для своїх обстрілів саме об'єкти, які здійснюють електропостачання, і як це шкодить всій енергомережі

Фото: Уніан, Pexels. Колаж: Pro Гроші

РФ не просто так обрала електромережі ціллю для атак

Фото: Уніан, Pexels. Колаж: Pro Гроші

З настанням холодів Росія регулярно вчиняє терористичні акти, обстрілюючи українську енергетичну інфраструктуру. Таким чином ворог хоче залишити населення без звичних зручностей. Протягом жовтня страждала енергетична сфера й утворився суттєвий дефіцит електричної енергії, але у останній день місяця майже вся столиця залишилась й без води.

Про те, які комунальні мережі найбільш вразливі, а які не так просто зруйнувати ворогу, сайт Pro Гроші поспілкувався з директором енергетичних программ Центру Разумкова Володимиром Омельченко.

За словами експерта, ворог навмисно обрав для своїх атак саме об’єкти електропостачання, адже вони дають змогу впливати на всі процеси.

Наприклад, хоч водопостачання здійснюється й по окремих комунікаціях, перерізання електропостачання вимикає насосні станції, без яких води у вашому крані не буде.

Російські терористи б’ють саме по електропостачанню, оскільки сучасна цивілізація – це цивілізація електричної енергії. Можна прожити без газу і нафтопродуктів, а от без електрики ні, бо це і світло, і водопостачання, і електротранспорт.
Володимир Омельченко

Володимир Омельченко

Директор енергетичних та інфраструктурних програм Центру Разумкова

Що цікаво, знищує агресор не стільки блоки генерації, як пункти розподілу електроенергії. Ці пункти менш захищені, їх не так складно знищити, але ефект майже такий, як від зруйнування блоку електростанції, який дуже складно дістати.

Також ракети летять на підстанції високої, низької та середньої напруги. По суті, знищуючи ці об’єкти, ворог може залишити певні регіони одразу без світла й без води, але і це ще не все.

Чи можуть нас залишити без опалення?

Тепломережі теж вразити не так просто, але те тепло, яке ми отримуємо у наших радіаторах, теж виробляється на ТЕЦ (теплоелектроцентралях). Для виробництва теплової енергії потрібен природний газ і вугілля, але для відсутності опалення необов’язково позбавляти ТЕЦ вугілля чи цілити в якісь з’єднуючі комунікації.

Чому вчора в Києві не було і теплопостачання? Тому що вразили об’єкт енергетичної інфраструктури, відімкнулись насоси Київводоканалу, які качають воду, і припинилась подача теплої води, яка і обігріває наші оселі, – пояснює експерт.

За словами Омельченка, саме електричні мережі найважливіші, і за них потрібно переживати найбільше, адже вони так чи інакше з’єднані з усією системою енергозабезпечення країни.

Це передусім – електромережі, теплоелектростанції, ядерні електростанції, гідроелектростанції та усе, що з ними пов’язано.

Чи є ресурси на ремонт?

31 жовтня виконавчий директор ДТЕК Дмитро Сахарук в ефірі телемарафону заявив, що у компанії вже закінчилося обладнання для ремонтів пошкодженої інфраструктури, а грошей на закупівлю нового не вистачає.

За словами Сахарука, якусь кількість обладнання вдалося знайти і закупити, але для повноцінного відновлення втраченого резерва потрібно сотні мільйонів доларів.

Я думаю, що аварійний резерв дісно поступово вичерпується і його потрібно поповнювати. Цим зараз займаються, вже двадцять країн погодились допомогти в цьому, але проблема в тому, що трансформатори для нашої системи вже застарілі, і нам не підходять трансформатори з інших європейських країн, – констатує Омельченко.

Можливо, варто пошукати у країнах Східної Європи, де була радянська енергетична система, яка може без проблем інтегруватися з нашою.

Але не факт, що ці трансформатори там ще залишилися, а просто замовити і придбати ці прилади неможливо.

По-перше, їх майже ніде немає, а по-друге – це все використовує величезний часовий ресурс і купу грошей. Замовляти їх потрібно індивідуально, до того ж, доведеться стояти в черзі, і на це може піти пів року чи навіть більше.

Діяти потрібно максимально швидко, адже резерв швидко вичерпується, минулий був майже вичерпаний після перших двох хвиль ворожих атак, починаючи з 10 жовтня.

У ДТЕК також поки не знають, що робити, і не виключають, що доведеться залучити допомогу партнерів, адже сума на усе потрібне обладнання непідйомна.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що збирається робити компанія Укренерго після нових російських обстрілів і розповідав, що буде з тарифами на світло через ракетні обстріли РФ.

Детальніше про руйнування критичної енергетичної інфраструктури читайте у нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.