Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Залишилося 10 днів. В Енергоатомі пояснили, яка нова загроза нависла над ЗАЕС

В Енергоатомі попереджають, що через дії російських окупантів на ЗАЕС може статися серйозна аварія, наслідки якої відчують у всьому світі

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

На Запорізькій АЕС відключилася остання високовольтна лінія

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

На Запорізькій АЕС у ніч на 22 травня 2023 року відключилася остання високовольтна лінія електропередачі Дніпровська 750 кВ. Вона живила струмом саму ЗАЕС, яка нині перебуває під контролем російських окупантів.

Таким чином, за інформацією пресслужби компанії Енергоатом, станція вже всьоме з початку окупації, з 4 березня 2022 року, буде працювати в режимі блекауту.

За наявною інформацією, відключення Дніпровської лінії на ЗАЕС було зафіксовано о 05:26. Зазначається, що наразі на станції працюють усі резервні дизель-генератори, але палива вистачить лише на 10 днів.

"Після відключення зовнішнього живлення, яке є життєво необхідним для роботи насосів та охолодження ядерного матеріалу енергоблоків в автоматичному режимі увімкнулись усі дизель-генератори АЕС", — розповіли в Енергоатомі.

Що загрожує Україні через ситуацію на ЗАЕС

Якщо за 10 днів зовнішнє живлення АЕС не відновиться, може статися аварія з радіаційними наслідками не лише для України, а й для решти світу.

Зважаючи на серйозну загрозу, в Енергоатомі наполягають, щоби міжнародна спільнота посприяла у виведенні російських окупантів з території захопленої АЕС. Сама станція після цього має перейти під контроль України та законного оператора – українського Енергоатому, співробітники якого відновлять необхідні умови для збереження ядерної, радіаційної та фізичної безпеки об'єкта.

Також у компанії підкреслюють, що росіяни, які зараз, не відповідають за ядерну та радіаційну безпеку об'єкта, а умови на станції – на межі ядерної та радіаційної аварії.

"Керівництво Енергоатому закликає зупинити тероризм Росії, а окупантів – вийти за територію станції та міста-супутника Енергодару", — додали в компанії.

Реакція МАГАТЕ

Тим часом генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Маріано Гроссі відреагував на ситуацію довкола ЗАЕС. Так, у своєму Twitter він написав, що ситуація з ядерною безпекою на станції "вкрай вразлива".

"Ми повинні домовитися про захист станції зараз. Така ситуація не може продовжуватися", — йдеться в його повідомленні.

Тим часом пресслужба Укренерго о 12:17 22 травняповідомила, що лінія електропередачі, яка живить ЗАЕС – відновлена. Тож наразі станція переходить на живлення від української енергосистеми.

Раніше ми розповідали, чи загрожують українцям блекаути влітку. Також ми писали, що відбувається на енергетичному фронті під час війни.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.