Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

За крок від енергетичного дива: хто найближче до "зеленого" переходу

Разом з експертом визначаємо країни, які найближче підійшли до переходу на альтернативну енергетику

Фото: pexels, Pixabay. Колаж: Pro Гроші

Експерт назвав країни, які найбільше вкладають в зелену енергетику

Фото: pexels, Pixabay. Колаж: Pro Гроші

Чергова російська агресія та наслідки глобального потепління підштовхують світ до повного "зеленого" переходу. Розвинені країни змагаються у передових енергетичних технологіях та випереджають одна одну за різними показниками.

Глобальна спільнота відновлюваних джерел енергії REN21 у своєму щорічному звіті відзначає кілька країн, які більш ніж на 50% забезпечують себе "зеленою" енергетикою – це Ісландія, Норвегія та Швеція.

Однак не відстають від них і інші члени Євросоюзу, Фінляндія, Австрія та Швейцарія вже наздоганяють їх, збільшуючи чисту енергію у своєму споживанні.

Україні, на жаль, ще далеко до цих показників, у нас частка "зеленої" енергетики становить менше ніж 10%, за даними REN21.

Економіст та аналітик Олексій Кущ розповів коментарі Pro Гроші, що зараз "зелений" перехід у Європі значно прискорюватимуть, тому що ЄС не має альтернативних джерел енергії, а зовнішні джерела досить дефіцитні.

"Відповідно, там буде прискорення "зеленого" переходу і, швидше за все, він буде модифікований та дещо gослаблений з погляду вимог. Наприклад, атомну енергетику в Німеччині, ймовірно, не буде зупинено і цю зупинку відкладуть", – розповідає Кущ.

А ось у США, на думку експерта, буде гальмування розвитку альтернативних джерел енергії. Інвестиції підуть у нафтогазовий сектор і видобуток чорного золота йтиме повним ходом.

Найпередовішими та найбільш наближеними до зеленого переходу економіст вважає Швейцарію, Норвегію, незважаючи на те, що країна має величезні запаси природного газу, Японію та Німеччину.

А ось Китай із глобальних економічних кластерів (Європа, США, Китай) йде останнім.

"З боку Європи це необхідність у плані виживання та збереження економічної конкурентоспроможності, тобто забезпечити доступні енергоресурси за ціною та обсягом. З боку США це екологічна необхідність, тому що Сполучені Штати дуже страждають від кліматичних змін у вигляді торнадо, повеней. Тобто для Європи це економічна потреба, для США – екологічна, а для Китаю – це вимушена потреба", – каже аналітик.

За словами Куща, на Китай тиснуть інші країни, і він змушений розпочати "зелений" перехід під загрозою різних санкцій. Якби не це, то КНР не займалася питаннями альтернативної енергетики ще 10-15 років, вважає експерт.

Тому, якщо розглядати не окремі країни, а найбільші глобальні економічні кластери, Китай займає третє місце, після Європи та США у питанні "зеленої" енергетики.

Раніше ми також писали, де знаходяться найбільші поклади нафти і розповідали про топ-5 енергетичних компаній у світі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.