Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Запаси на десятиліття: де знаходиться найбільше нафти

Склали для вас топ країн, яким дісталися рекордні запаси "чорного золота"

Фото: Pixabay, pexels. Колаж: Pro Гроші

Росія не входить в трійку лідерів по запасам нафти

Фото: Pixabay, pexels. Колаж: Pro Гроші

Одним із найважливіших природних ресурсів, ціни на який впливають на всю світову економіку, є нафта. Великі запаси "чорного золота" можуть зробити з пустелі одну з найбагатших країн, але не є запорукою успіху.

Pro Гроші розповідають, де зосереджені найбільші запаси нафти у світі.

За даними статистичного огляду світової енергетики British Petroleum P 2021, понад 90% запасів усієї нафти на планеті припадає лише на 14 країн.

Перше місце посідає Венесуела, запаси цієї країни становлять цілих 303,8 мільярда барелів, що відповідає 17,5% усієї нафти.

Слідом за Венесуелою йде Саудівська Аравія, якій не вистачає до першого місця зовсім небагато, її запаси становлять 297,5 мільярда барелів (17,2%).

Третє місце зненацька дістається Канаді. Її запаси становлять 168,1 мільярда барелів, що дорівнює 9,7%.

Четверте та п'яте місце посідають Іран (157,8 млрд. барелів) та Ірак (145 млрд. барелів), що становить 9,1% та 8,4% від загальних запасів.

А ось Росія, яка займає друге місце з видобутку нафти, має не такі великі запаси, як Венесуела і країни Перської затоки. Агресор посідає шосте місце у списку з показником 107,8 млрд барелів (6,2%).

З невеликим відривом від РФ йдуть Кувейт (101,5 млрд. барелів) та Об'єднані Арабські Емірати (97,8 млрд. барелів) – 5,9 та 5,6% від загальних запасів відповідно.

Цікаво, що США, які є лідерами з видобутку "чорного золота", посідають лише дев'яте місце у списку і мають 68,8 млрд. барелів (4% запасів на планеті).

Ну і замикає десятку країн-лідерів Лівія із запасами в 48,4 млрд. барелів (2,8%).

Хто видобуває найбільше нафти?

Як ми вже сказали раніше, перше та друге місце за обсягами видобутку нафти займають США та Росія, далі місця розподілилися так:

  • Саудівська Аравія;
  • Канада;
  • Ірак;
  • Китай;
  • Об'єднані Арабські Емірати;
  • Бразилія;
  • Кувейт;
  • Іран.

Усього одна американська нафтовидобувна компанія ExxonMobil за 2021 рік заробила майже 280 мільярдів доларів на продажі "чорного золота".

А ось Росія за весь рік заробила 180 мільярдів доларів. Рекордну суму РФ отримала у 2013 році – 283 млрд. дол.

До речі, цього року виручити рекордні суми за нафту можуть Саудівська Аравія, Канада та інші країни. Справа в тому, що світ поступово відмовляється від російської нафти і шукає альтернативні джерела постачання.

Наприклад, найбільша саудівська нафтовидобувна компанія Aramco вже за місяць після збільшення видобутку нафти заявила про зростання доходів на 90%. З такими темпами країна може заробити на нафті 375 мільярдів доларів за 2022 рік.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.