Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Нафтогазові гіганти: топ-5 енергетичних компаній у світі

Про заробітки та капіталізацію найбільших нафтогазових компаній у світі читайте в нашому матеріалі

Фото: Нафтогаз, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Деякі компанії заробляють мільйони на продажі нафти та газу

Фото: Нафтогаз, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Чергова енергетична криза показала, що світ ще далекий від переходу на альтернативні джерела енергії і такі ресурси, як нафта і газ досі дуже сильно впливають на світову економіку. Через це найбільші енергетичні компанії заробляють надприбутки та входять до найбільших корпорацій світу.

Pro Гроші розповідають про п’ять енергетичних гігантів, їх вартість та заробіток.

Saudi Aramco

Це найбільша енергетична компанія Саудівської Аравії і одна з найприбутковіших компаній в усьому світі. Ринкова капіталізація Aramco становить майже два трильйони, а за 2021 рік енергетичний гігант заробив 359,2 мільярда доларів із яких чистого доходу майже 110 мільярдів.

Компанія належить державі і є першою за видобутком нафти. У середині травня Saudi Aramco вперше в історії обігнала Apple за ринковою капіталізацією. Окрім цього Aramco займається видобутком блакитного палива і є другою серед газових компаній у світі.

ExxonMobil

Це приватна американська нафтова корпорація, ринкова капіталізація якої становить 410,85 мільярдів доларів.

Дохід ExxonMobil за 2021 рік склав 285,64 мільярдів із якого чистий дохід – 181,5 млрд. Вона утворилась від злиття двох компаній – Exxon і Mobil. Наразі гігант працює не лише в США, а й в Канаді, Сінгапурі, Великобританії, Франції, Італії, Бельгії та Австралії.

Chevron

Це також американська компанія, яка трохи поступається ExxonMobil і посідає 5 місце в Fortune Global 500.

Капіталізація Chevron становить 319,4 мільярда доларів і займається корпорація видобутком нафти і природного газу.

Основні родовища компанії знаходяться у Сполучених Штатах, Австралії та Казахстані, а також Венесуелі, Бразилії, Колумбії та інших країнах.

Royal Dutch Shell

Компанія більше відома за скороченою назвою Shell, заправки із її логотипом можна знайти навіть в Україні. Це транснаціональна корпорація, головний штаб якої розташований в Гаазі, а офіс у Лондоні.

Shell має датське та голландське походження, дохід гіганта за 2021 рік склав 261,5 мільярда доларів, а ринкова капіталізація становить 168,55 млрд доларів.

Компанія бере участь у багатьох енергетичних проектах, зокрема російському "Сахаліні-2" із якого Shell вийшла після початку повномасштабної війни РФ в Україні.

PetroChina

Китайська нафтогазова компанія гігант, яка входить до складу державної Китайської національної нафтової корпорації.

PetroChina є найбільшим в Азії виробником нафти і газу, її капіталізація становить 134 мільярди доларів, а дохід за останнім звітом склав 297 мільярдів доларів на рік.

Китайська корпорація займається розвідкою, розробкою та видобутком нафти та природного газу. Крім цього PetroChina переробляє, транспортує та розподіляє продукти нафтохімії.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.