Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Повинен знати кожен: топ-5 цікавих "зелених" винаходів у 2022 році

Розповідаємо, якими "зеленими" досягненнями у першій половині 2022 року може пишатися людство

Фото: pexels, Polsat Plus Group. Колаж: Pro Гроші

2022 рік став роком швидкого розвитку зеленої енергетики

Фото: pexels, Polsat Plus Group. Колаж: Pro Гроші

Наука не стоїть на місці і світ намагається бути ближчим до "зеленого" переходу, який допоможе планеті позбутися шкідливих джерел енергії. 2022 рік не став винятком, і навіть його перша половина може порадувати унікальними відкриттями.

Pro Гроші зібрали п'ять найцікавіших "зелених" винаходів за цей рік і розповідають вам.

Піщана батарея

У Фінляндії вчені розробили батарею, яка може місяцями зберігати "зелену" енергію і зроблено її з піску.

За інформацією BBC, для цього приладу використовується низькосортний пісок і це допомагає заряджатися теплом, що походить з енергії сонця та вітру.

Спеціальний пісок акумулює тепло при температурі близько 500 градусів Цельсія і це дозволить обігрівати взимку житлові будинки і на додаток, дешевше традиційних видів енергії.

Енергія із космосу

Ця розробка належить китайським вченим, повідомляє авторитетна агенція Bloomberg. Саме вони успішно випробували модель технології, яка у майбутньому дозволить передавати сонячну енергію із космосу на Землю.

Інноваційний винахід – це спеціальна електростанція, яка вловлює сонячне світло на величезній висоті і перетворює його на мікрохвильові промені.

"Впіймані" промені повітрям передаються на наземну приймальну станцію і вже на ній перетворюються на електрику. Прилад ще знаходиться на стадії доопрацювання і в майбутньому вчені хочуть розвинути його настільки, щоб передавати енергію можна було з сонячних орбітальних батарей на Землю.

Водневий автобус

Не відстають від прогресу і поляки, які представили водневий автобус – NesoBus. Працюючи повністю на зеленому паливі, він може проїхати без дозаправки 450 кілометрів.

Компанія Polsat Plus, яка розробила автобус, розповіла, що Neso це абревіатура фрази "Nie Emituje Spalin i Oczyszcza". З польської фраза перекладається так "Не виділяє вихлопні гази та очищує повітря".

Унікальний транспорт повертає в атмосферу лише чисту водяну пару. Його довжина 12 метрів і він може одночасно перевозити до 93 пасажирів.

Вигляд польського NesoBus
Опис до фото

Воднева гармата

У США вчені вигадали і вже випробували водневу імпульсну гармату, яка дозволить відправляти космічні супутники на орбіту.

Компанія Green Launch, яка займалася розробкою, повідомила, що установка практично не впливає на навколишнє середовище, а також досить дешева у виробництві.

Зараз гармата здатна вистрілювати лише дуже маленькими снарядами, наприклад, міні супутниками.

Дерев'яні батареї

Батарейки з деревини вигадали у Швеції. Вони зберігають електрику завдяки спеціальній речовині – лігніну.

Як повідомляє Euronews, речовина відповідає за твердість дерева і для отримання електрики тонкий шар лігніну наноситься на фольгу або пластик.

Проблема в тому, що виділити лігнін з деревини – це складно та недешево, але він міститься не тільки в ній. Його можна знайти у відходах целюлозно-паперового виробництва, які мертвим грузом лежать на могильниках.

Саме їхню утилізацію шведи вважають чудовим кроком для "зеленої" енергетики.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.