Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

З РФ масово тікають нафтогазові компанії – які гіганти вже попрощались з Кремлем

Агресор намагається перешкоджати виходу великих компаній зі своєї нафтогазової галузі

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Найбільші світові компанії не хочуть псувати собі репутацію

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Після початку повномасштабної війни проти Україні із російського ринку почали масово виходити найрізноманітніші іноземні компанії, від сервісів доставки до брендів особистої гігієни. Не оминула ця тенденція і нафтогазову галузь агресора.

Pro Гроші розповідають, які нафтові компанії закінчили бізнес в Росії і які планують це зробити.

Equinor

На початку вересня перша велика світова нафтова корпорація, яка належить Норвегії, заявила про повний вихід з РФ та припинення усіх спільних проектів.

Про свої плани Equinor заявила у травні 2022 року, тоді норвежці оголосили про поступовий вихід з чотирьох спільних підприємств із російською нафтовою компанією "Роснафта" і припинити роботи на родовищі "Харьягінський проект".

Із приходом осені цей вихід вдалося завершити і у Equinor повідомили, що у них "не залишилося ні активів, ні проектів" у країні агресорці.

Exxon Mobil

Американська корпорація заявила про початок виходу з РФ ще на початку березня, однак із цим виникли серйозні проблеми.

Exxon Mobil хотіла повністю припинити видобуток газу і "чорного золота" в Росії, зокрема, продати свою долю у масштабному проекті "Сахалін-2", однак агресор просто не дає їй цього робити.

Черговим указом диктатор Путін заборонив недружнім країнам (до списку яких входить і США) продавати свої стратегічні активи в паливно-енергетичному секторі без спеціального рішення до кінця року, рішення стосується і проекту "Сахалін-2".

У Exxon Mobil через це вже готуються до судових процесів і не розраховують, що конфлікт буде вирішено мирним шляхом.

Компанії "великої четвірки"

18 березня американська компанія Halliburton та міжнародна компанія Schlumberger, яка займається обслуговуванням нафтових родовищ, оголосили про згортання подальшої діяльності. Натомість вже чинні контракти корпорації продовжать виконувати до їх завершення.

Наступного дня, 19 березня, до них приєдналася Baker Hughes (США), яка надає продукцію та послуги для буріння нафти, оцінки пластів, добудови, консалтингу з видобутку. Корпорація також оголосила про скасування майбутньої співпраці та нових проектів.

Останньою про вихід оголосила швейцарська компанія Weatherford International 20 березня. Корпорація заявила, що припиняє інвестиції та постачання нових технологій в РФ.

Royal Dutch Shell

Цей нафтовий гігант пообіцяв майже повністю вивести бізнес з РФ у 2022 році і залишитись виключно у вигляді юридичного представника, до нормалізації ситуації.

Компанія хоче продати свої активи, зокрема заправні станції, припинити видобуток нафти та виробництво авіапалива, моторної та трансмісійної олії.

Бізнес з "Газпромом" Shell також вести більше не хоче, як і постачати нові технології країні-агресорці.

Раніше ми писали про топ-5 найбільших енергетичних компаній світу та розповідали, які країни вже відмовились від кривавого газу агресора.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.