Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Європейський союз не знає, що робити з зерном: до чого готуватися Україні

В Європі вже точаться нові дискусії щодо українського зерна. Розповідаємо, що відбувається і чому

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Євросоюз може продовжити заборону на імпорт зерна

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Європейський Союз вирішує, чи продовжувати обмеження на імпорт агропродукції з України до кінця 2023 року. На цьому наполягає, зокрема, європейський комісар з сільського господарства Януш Войцеховський.

Про це повідомляє видання The Brussels.

Зазначається, що блок наразі немає одностайної думки щодо цього питання. Втім, на думу Войцеховського, якщо обмеження будуть скасовані — Європа зіткнеться з величезними проблемами.

"У прифронтових країнах зараз більше українського зерна, ніж в Україні", – додав єврокомісар.

Відомо, що на зустрічі міністрів сільського господарства ЄС, яка відбулася у вівторок, 30 травня, Януш Войцеховський запропонував продовжити чинні обмеження хоча б до кінця жовтня. При цьому найкращий варіант, на його думку – до кінця року, тобто коли закінчиться сезон збору врожаїв.

Він також додав, що Європейська комісія поки не оголошувала ніякого рішення. Але, за словами єврокомісара, йому "вдалося переконати усі держави, що продовжити обмеження – правильне рішення".

Яка позиція України

Український міністр сільського господарства Микола Сольський вже засудив можливе рішення про продовження обмежень на імпорт агропродукції з України.

"Ми вважаємо, що продовжувати обмеження – неправильні дії, ми проти цього. Це зіграє на руку лише Москві, — сказав він.

Що відбувається з імпортом українського зерна

Росія на початку повномасштабного вторгнення отримала повний контроль над морськими портами у Чорному морі. Відповідно, Україна, яка є одним із найбільших у світі експортерів зерна, почала шукати альтернативні маршрути постачання своєї агропродукції, зокрема через території Польщі та Румунії.

Але частина українського зерна, яке отримував Європейський союз, залишалася у найближчих країнах. Через це зерно на внутрішньому ринку ЄС почало стрімко дешевшати, а це не сподобалось деяким фермерам.

Тому деякі країни в односторонньому порядку заблокували імпорт українських зернових. Серед них:

  • Польща.
  • Угорщина.
  • Словаччина.
  • Болгарія.

Згодом Європейська комісія офіційно дозволила країнам блокувати збут української пшениці, кукурудзи, ріпаку та соняшнику на своїй території. У відповідь на це нашій державі відкрили транзит агропродукції в інші країни.

Крім того, Єврокомісія виділила 100 млн євро допомоги постраждалим європейським фермерам.

Раніше ми пояснювали, якої шкоди завдає українській економіці зернова блокада. Також ми писали, як можуть змінитися ціни на зерно впродовж 2023 року.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.