Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Україна переверне світову торгівлю: що буде з цінами на зерно у 2023 році

Разом з експертом розбираємось, чи може ринок зернових кардинально змінитися у 2023 році

Фото: Unsplash, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Ціна на зернові сильно залежать від ситуації в Україні

Фото: Unsplash, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Продаж зернових культур є одним з основних напрямків зовнішньої торгівлі України, тож ціни на них надзвичайно важливі як для нашої держави, так і для світових ринків.

Сайт Pro Гроші поспілкувався з головним консультантом із зовнішньоекономічної політики Національного інституту стратегічних досліджень Іваном Усом про те, що буде з цінами на зерно у 2023 році.

Побоювання у світі

Експерт зазначає, що протягом останніх днів у світі були побоювання щодо сильного зростання цін на зерно через атаку Росії на порт в Одесі, який внаслідок цього був знеструмлений.

Цей порт є одним з ключових у реалізації зернової ініціативи й це викликало значні хвилювання в аналітиків по всьому світі. Однак вже ввечері 13 грудня електроживлення відновили й ринок повернувся до основної тенденції, а саме — зниження цін на зернові.

Після того піку, який було досягнуто у травні, ми спостерігаємо цінове падіння. За даними Чиказької біржі, у травні один бушель пшениці вартував близько 1 280 доларів, а ціна на цей момент складає 721 долар. Світовий банк прогнозує, що і надалі буде скорочення цін.
Іван Ус

Іван Ус

головний консультант з зовнішньоекономічної політики Національного інституту стратегічних досліджень

Що буде з цінами?

Так само прогноз на зниження на наступний рік дають і аналітики Чиказької біржі, на їх думку, вартість дійде приблизно до 600 доларів за бушель.

Іван Ус наголошує, що ці прогнози й сподівання щодо зниження цін справдяться лише у разі відсутності якихось непередбачуваних ускладнень передусім в Україні.

Цей рік продемонстрував всьому світу роль України у світовій економіці, саме в частині зернових. Тому що Україна є одним з провідних світових експортерів зернових, і коли у нас з цим виникла проблема, ціни почали рости. Коли стало зрозуміло, що завдяки чорноморській зерновій ініціативі ситуація більш-менш нормалізується, коли найбільш негативні сценарії не реалізувалися, це дає впевненість світовим біржам, що ціни на зерно спадатимуть і надалі, — пояснює експерт.

До речі, прогноз у 600 доларів за бушель відповідає цінам у 2021 році.

Що може змінити всю картину?

Ус наголошує, що певні різкі стрибки цін можуть відбуватися протягом 2023 року, як реакція ринку на певні несподівані обставини.

Ми вже могли спостерігати це цьогоріч, наприклад, коли Росія на 4 дні вийшла із зернової ініціативи. Біржі є дуже сенситивними до таких речей і миттєво відреагували збільшенням цін, хоч і короткочасним, після повернення агресора до угоди, ціни стабілізувались і навіть продовжили падіння.

Якщо щось подібне буде траплятись, а на жаль, скоро вже рік війни і ми бачимо, що Росія продовжує обстріли, тому такі випадки будуть траплятися, то і ціни періодично можуть зростати, — зазначає аналітик.

За словами експерта, зараз настав той час, коли може перевернутися буквально вся міжнародна торгівля і не в останню чергу завдяки Україні.

Наприклад, зараз відбувається реорганізація Світової організації торгівлі (далі – СОТ), у яку Росія, як і в безліч інших економічних організацій, була включена як країна, яка рухається у напрямку ринкової економіки та стандартів цивілізованого світу.

Нещодавно Сполучені Штати позбавили Росію статусу країни з ринковою економікою, тож постало питання — чи можна виключити агресора із СОТ як країну, що не відповідає вимогам організації.

Зробити це не так просто і наразі майже неможливо, але дискусії вже ведуться і це величезний та важливий крок.

Іван Ус вважає, що можливо саме під впливом війни в Україні буде змінено світовий економічний порядок і розроблено нові правила виключення країн з подібних організацій.

Що таке зернова угода?

Нагадаємо, що так звана зернова угода була підписана у Стамбулі 22 липня за посередництва Організації Об’єднаних Націй, і термін її дії 120 днів, а потім термін її дії було продовжено ще на чотири місяці.

Ініціатива передбачає розблокування експорту зерна з України морським шляхом, через три порти: "Одеса", "Чорноморськ" та "Південний".

Наразі ведуться переговори з приводу розблокування порту у Миколаєві в обмін на дозвіл РФ відновити транзит аміаку через територію нашої країни або інші поступки у сфері торгівлі.

Раніше сайт Pro Гроші писав, кого Зеленський назвав винним у затримці експорту зерна і розповідав, яким країнам Україна безоплатно відправить пшеницю.

Більше економічних прогнозів на 2023 рік читайте у нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.