Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Імпорт продукції з України: на які товари націлились країни ЄС

Розповідаємо, які саме товари країни ЄС хочуть внести до переліку аграрної продукції для імпорту з України

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

П'ять європейських країн хочуть розширити перелік продукції для імпорту транзитом

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Польща, Болгарія, Румунія, Словаччина та Угорщина запропонували Єврокомісії розширити перелік аграрної продукції з України, яка може прямувати транзитом.

Про це повідомляє видання Polska Agencja Prasowa.

У листі до Єврокомісії представники цих країн виклали свою думку щодо розширення спектра продуктів.

"Ми вважаємо, що дозвіл імпорту тільки для транзиту до решти країн ЄС та світу має охоплювати ширший спектр продуктів, ніж пшениця, кукурудза, ріпак та насіння соняшнику. Тому ми пропонуємо розширити сферу застосування також на соняшникову олію, борошно, мед, цукор, м'які фрукти, яйця, м'ясота молочні продукти", – йдеться у змісті листа.

Також ці п'ять країн просять продовжити дію відповідних заходів після скасування митних тарифів на товари з України у червні 2023 року.

Чому країни ЄС нещодавно заборонили імпорт українського зерна

Заслужений економіст України Олексій Плотніков у коментарі сайту Pro Гроші розповів, що у тих країнах, які заборонили імпорт українського зерна, відбулися протести місцевих фермерів та аграріїв. Тому було ухвалено відповідне рішення, аби дати можливість розвиватися своїм аграріям.

Для України це все досить сумнівно, адже наша країна мала певну опосередковану допомогу від Єврокомісії, а саме звільнення українського зерна від мита. Після заборони імпорту попиту стане менше, а це означає, що Україна може зазнати значних втрат. Якщо така тенденція спостерігатиметься й надалі, то не виключено, що відбудеться кризовий момент й серед наших аграріїв.

Які "превентивні заходи" застосує ЄС щодо врегулювання ситуації на ринках інших країн

Йдеться про грошову допомогу протестуючим фермерам у розмірі 100 мільйонів євро.

Глава Єврокомісії закликала уряди п’яти європейських країн, які просили вирішити питання ввезення української агропродукції, виробити загальноєвропейський підхід у рамках принципу єдиних ринків та митного союзу, а також пообіцяла додаткову фінансову допомогу фермерам та обмежувальні заходи проти української продукції.

Раніше ми розповідали, скільки коштує тонна зерна в Україні. Також ми писали, що чекає на економіку України через "зерновий бойкот".

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.