Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Зернова блокада — які збитки несе економіка України

У Нацбанку розповіли про наслідки заборони на експорт зерна суходолом через країни Східної Європи

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Зерновий експорт України отримав потужний удар від сусідів

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Втрати нашої держави від заборони на експорт зерна суходольними маршрутами через Східну Європу вже складають понад 200 мільйонів доларів.

Про це повідомив під час брифінгу 27 квітня заступник голови Нацбанку України Сергій Ніколайчук.

За його інформацією, в макроекономічному прогнозі Національного банку вже враховані перебої з експортом агропродукції.

"Ми врахували цей фактор і вже на другий квартал знизили експорт нашої агропродукції приблизно на 200 млн доларів", – заявив банкір.

Ніколайчук також наголосив, що це лише попередня оцінка, адже на практиці втрати в заборони експорту зерна будуть набагато більшими. У НБУ очікують, що інвестори наближчим часом переорієнтуються на інші країни.

"На третій-четвертий квартал цього року ми додаткових втрат не закладали. Однак ми прекрасно розуміємо, що є певні ризики, пов'язані як з можливістю пролонгації цих санкцій сусідніми країнами, так і з ще більшими ускладненнями роботи зернового коридору", - сказав Ніколайчук.

Чи скасують в ЄС заборону на імпорт українського зерна

Як ми писали раніше, в даний момент у Євросоюзі тривають дискусії щодо того, що Болгарія, Угорщина, Польща, Румунія та Словаччина дозволять імпорт п'яти продуктів — це 80-90% імпорту з України.

За словами голови ЄС з питань сільського господарства Януша Войцеховського, якщо ці п'ять країн погодять усі умови угоди, то українське зерно знову пересуватиметься транзитом до інших країн.

Крім іншого, угода передбачає, що країни — найближчі сусіди України — дозволять перевозити зерно через свої території, а фермерам цих країн виплатять 100 мільйонів євро з фондів ЄС як компенсацію.

Чому імпорт українського зерна потрапив під заборону?

Днями заслужений економіст України Олексій Плотніков пояснив редакції Pro Гроші, що країни, які пішли на такий крок, стикнулися з протестами місцевих фермерів та аграріїв. Відповідно, заборона на імпорт зернових з України може допомогти розвиватися аграріям цих країн.

Натомість для України усе може бути по-іншому, адже наша країна мала певну опосередковану допомогу від Єврокомісії, а саме звільнення українського зерна від мита.

Після заборони імпорту знизиться попит, тому Україна може зазнати значних втрат. Якщо така тенденція збережеться, то не виключено, що криза розпочнеться вже серед вітчизняних аграріїв.

Раніше ми розповідали, яку ще українську продукцію заборонили постачати в країни ЄС. Також ми писали, як робота "зернового коридору" вплинула на економіку України.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.