Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ціни на газ в Європі різко впали – на скільки та з чим це пов'язано

Протягом серпня спостерігається нестабільна ситуація на світовому ринку

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Європі сколихнулися ціни на газ

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Ціни на газ в Європі впали на 20%. Це зафіксували на відкритті торгів у четвер. Падіння пов'язані із протестами на найбільшому в Австралії заводі з експорту скрапленого газу.

Про це пише Bloomberg.

За даними видання, еталонні ф'ючерси на газ впали одразу на 21% на відкритті торгів до 30,5 євро за МВт-год (350 доларів за тисячу кубометрів). Згодом знову незначно зросли й вже о 12:30 за Києвом становили 32,8 євро МВт-год (375 доларів за тисячу кубів).

З чим пов'язані зміни цін на ринку

Bloomberg зауважує, що ціни на газ помітно коливалися у серпні. Це було пов'язано з тим, що трейдери очікували на результати погроз страйків на заводах в Австралії. Якби робота заводів припинилася, це могло б вплинути на десяту частину світових поставок скрапленого газу. У відповідь на ці ризики був зафіксований різкий ріст цін – відразу на 40%.

Ввечері 23 серпня відбулися переговори з мітингувальниками. Профспілки, які представляють працівників СПГ-експлуатації Північно-Західного шельфу компанії Woodside Energy Group Ltd, тепер розглядають "сильну пропозицію" від компанії.

Видання пише, навіть якщо угоду з Woodside буде укладено, переговори з Chevron Corp. щодо суперечок з працівниками двох її австралійських СПГ-об'єктів досі тривають. Це ставить під загрозу 24,5 мільйона тонн щорічних поставок, або близько 5% світових потужностей зі скраплення газу.

Також відомо, що голосування щодо схвалення страйку планують завершити в четвер на заводах Gorgon і Wheatstone, а 28 серпня – на платформі Wheatstone. Такі події можуть призвести до того, що ціни на газ коливатимуться і надалі.

В Україні почали зберігати іноземний газ

Раніше ми розповідали, що цього року Нафтогаз провів ефективну роботу, результатом якої стала сертифікація українських ПСГ за європейськими нормами. Тепер в Україні дозволили зберігати газ іноземних компаній.

За даними Міненерго, європейські компанії вже почали активно закачувати блакитне паливо в українські ПСГ. Там, станом на кінець серпня, вже зберігається вже близько 600 мільйонів кубів іноземного газу.

Також на початку серпня повідомлялося, що імпорт природного газу до України суттєво зріс. Було зафіксовано найвище значення з вересня 2020 року. Найбільше газу в Україну надходить зі Словаччини, Угорщини, Молдови та Польщі.

За словами експертів, іноземні та українські компанії активізувалися, щоб закачати більше газу до "митного складу" українських ПСГ.

Раніше ми писали про те, як і чому підскочили ціни на газ у Європі. Також ми пояснювали, скільки може коштувати газ у Європі вже найближчим часом.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.