Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Європа повністю відмовиться від газу РФ: які шляхи реалізації намітили

В рамках енергетичної стратегії REPowerEU ЄС планує повністю відмовитися від російського газу

Фото: Pixabay. Колаж: Pro Гроші

ЄС планує відмовитися від російського газу повністю

Фото: Pixabay. Колаж: Pro Гроші

Ще рік тому Європа значно залежала від енергоресурсів Росії та не планувала розробляти стратегії для ефективного і безболісного переходу на альтернативні джерела. Втім 2022 рік змусив змінити підхід та активізувати зусилля, спрямовані на протистояння російському монополізму.

Про це заговорив голова комітету ЄС з промисловості, досліджень та енергетики Крістіан Сілвіу-Бушой.

Він зазначив, що Європа єдина у прагненні повністю відмовитися від постачання газу з Російської Федерації. Для цього розробили енергетичну стратегію REPowerEU, яка поступово запроваджуватиме заходи заміни імпорту російських викопних енергоносіїв, включно з вугіллям, нафтою й газом.

Важливою складовою реалізації програми є диверсифікація шляхів постачання енергоресурсів від експортерів, більш надійних, ніж РФ. Зокрема планується збільшувати постачання скрапленого газу зі Сполучених Штатів Америки.

"Ми побачили рішучість ЄС щодо програми REPOWER, щоб повністю припинити імпорт газу з Росії та диверсифікувати наші джерела газу", – зауважив Сілвіу-Бушой. І додав, що вже наявні позитивні ефекти від заборони транспортування нафтопродуктів. Вже 90% ресурсу Росія не має змоги продавати більшості клієнтам.

Також голова комітету ЄС зазначив, що продовжуються активні спроби революційно змінити світовий енергоринок шляхом "зеленої" трансформації – реалізації Зеленого курсу та збільшенню частки поновлюваних джерел на енергетичному балансі ЄС.

Росія та імпорт нафтопродуктів

Ситуація для РФ надалі загострюється: Польща повідомила, що планує значно скоротити транспортування нафтопроводом "Дружба". У лютому обсяги становили приблизно 58 000 барелів на день, тобто на рівні близько 220 000 тонн. Для порівняння, у січні потік дорівнював 500 000 тонн. Зміни пов’язані з відмовою польського державного нафтопереробного заводу PKN Orlen SA співпрацювати з ПАТ "Роснефть".

Водночас деякі держави, навпаки, продовжують купувати російську нафту, попри санкції. У минулому місяці рекорди по постачаннях побили Індія та Китай. Як повідомляє видання Reuters, з 1 по 15 січня країна-терористка збільшила експорт з портів Балтійського моря до країн Азії на 27%.

Хороші новини щодо дизельного пального має також Україна. На початку лютого, вперше з початку повномасштабного вторгнення, відбулося транспортування партії дизелю американського виробництва. До того ж США раніше не експортували нафтопродукти в Україну.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що Газпром стає об’єктом "нон ґрата", і розповідав, що зробила Німеччина для імпорту газу. Також ми повідомляли, звідки для України збільшилися можливості імпорту газу.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.