Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Газпром стає об’єктом "нон ґрата": що зробила Німеччина для імпорту газу

Посередництво між постачальником та імпортером позбавить Газпром контролю над міжнародним ринком

Фото: ТАСС. Колаж: Pro Гроші

Газпром втрачає статус найбільшого експортера, з нам напряму не хочуть співпрацювати

Фото: ТАСС. Колаж: Pro Гроші

Від співпраці з російським монополістом Газпромом відмовляється все більше країн. Замість прямих контактів та укладання довгострокових угод безпосередньо з виробником, Європа освоює нові напрямки товарних потоків, користуючись послугами посередників для зменшення енергозалежності від Росії.

Деталі повідомляє видання Mind.

Газпром протягом 2022 року неодноразово доводив імпортерам свою неблагонадійність, відмовляючись виконувати контрактні зобов'язання і призводячи до масштабних фінансових втрат замовників блакитного палива. Тож на міжнародному ринку настав переломний момент, коли напряму співпрацювати з монополістом вже ніхто не хоче. Замість цього, угоди укладають з глобальними енерготрейдерами, які особисто забезпечуватимуть постачання і стануть гарантом виконання домовленостей.

Натяком на масштабний характер перебудови у структурі попиту й споживання енергоносіїв стала угода за між торговим домом Trafigura у Швейцарії та найбільшим імпортером російського газу у Європі – Німеччиною. 5 грудня стало відомо, що федеральний уряд ФРН звернувся до послуг посередника на газовому ринку та організував для нього чотирирічну позику на 3 мільярди доларів під державні гарантії.

До кредиту долучився Deutsche Bank та ще понад 25 банків-учасників, які висловили бажання взяти участь у кредитуванні, що свідчить про вигідність послуги. Природне паливо надходитиме колишній дочірній компанії Газпрому – Gazprom Germania, яка сьогодні має назву Securing Energy For Europe (після націоналізації та рекапіталізації німецьким урядом).

Trafigura використовуватиме для постачання американський скраплений природний газ, оскільки має довгострокові контакти із заводами у США – Freeport LNG, Cheniere Sabine Pass та Corpus Christi. Тож, маючи державні гарантії, протягом наступних чотирьох років постачання природного і зрідженого газу, який має стратегічне значення, буде відбуватися безперебійно.

Газпром втрачає світовий вплив

Німеччина подала приклад і зробила ставку на співпрацю з великими компаніями-посередниками замість укладання контрактів з виробниками блакитного палива. Не виключено, що найближчим часом подібна практика стане закономірністю, витіснивши Газпром з міжнародного ринку та анулювавши його статус одного з найбільших контролерів-постачальників ресурсу.

Завдяки подібній торгівлі імпортери нарешті зможуть забезпечити себе короткостроковими угодами, тоді коли експортери якраз прагнуть довготривалої співпраці, щоб мати гарантовану підтримку своїх інфраструктурних проєктів. У випадку з Росією йдеться про "Північний потік-1/2".

Проте Європа має намір поступово скорочувати залежність від викопного палива, тож намагається не зв'язувати себе тягарем зобов'язань перед виробниками на тривалий термін.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що Італія різко скоротила залежність від російського газу. Також ми повідомляли, що у Нафтогазі назвали наслідки атак РФ на газовидобуток України.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.