Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Без газу не залишимося? Звідки для України збільшилися можливості імпорту

Потенційно гарантована потужність може становити 18 млн кубічних метрів щодобово

Колаж: Pro Гроші

Україна може збільшити імпорт газу з Польщі

Колаж: Pro Гроші

Оператор ГТС України та GAZ-SYSTEM SA (Польща) зберегли можливість для фізичного транспортування газу в польсько-українському напрямку після запуску польсько-словацького інтерконектора.

Про це повідомила пресслужба Оператора ГТС України.

Так, за даними української сторони, гарантовані потужності (day-ahead) для імпорту газу з Польщі до України складають 4 млн кубометрів на добу.

"Польсько-український маршрут відкриває для замовників доступ до LNG-терміналів у Польщі та Литві, а також завдяки Baltic Pipe – до норвезького газу", – повідомив Оператор ГТС.

Водночас, Україна спільно з польськими партнерами працює над тим, щоб збільшити гарантовані потужності на довгостроковій основі. Потенційно гарантована потужність у точці з’єднання Польща-Україна може становити 18 млн кубічних метрів щодобово (6,6 млрд кубометрів на рік).

"Польсько-український маршрут користується попитом як серед українських замовників, так і нерезидентів – для збереження газу в українських підземних сховищах та регіонального транспортування (short-haul) до країн Європи. Диверсифікація постачальників і маршрутів сприятимуть створенню конкурентного ринку газу в ЄС", – заявила директорка з питань взаємодії з держорганами та міжнародними організаціями ОГТСУ Ольга Бєлькова.

Росія обстріляла газовидобувну інфраструктуру України

Зранку 17 листопада Росія здійснила масований обстріл газовидобувної інфраструктури АТ "Укргазвидобування" на сході України.

Відомо про декілька зруйнованих об’єктів, інші зазнали пошкоджень різного ступеню. Обстріли підтвердили у Нафтогазі. Крім того, прем'єр-міністр України Денис Шмигаль на Київському міжнародному економічному форумі заявив, що окупанти вдарили по "Південмашу".

"Наразі бомблять наш газовидобуток, бомблять наші підприємства у Дніпрі, наш "Південмаш"", – заявив Шмигаль.

Того дня повідомлялося про завдані удари по об'єктах інфраструктури в Одесі, Дніпрі та Ізюмі. Водночас в Київській, Черкаській та Полтавській областях спрацювала ППО.

Польща відібрала газопровід у Газпрому

Слідом за націоналізацією в Німеччині колишньої дочірньої компанії Газпрому – Securing Energy for Europe GmbH, Польща повідомила про примусове переведення газопроводу (частка належала російському монополісту) під тимчасове управління.

Компанія EuRoPol GAZ – це спільне підприємство Газпрому та польської PGNiG, яка володіє ділянкою газопроводу Ямал-Європа. Раніше цією мережею транспортували до 33 млрд кубометрів газу через Білорусь і Польщу до Німеччини. Проте у квітні поточного року держава наклала санкції та заморозила активи EuRoPol GAZ, через що постачання блакитного палива трубопроводом припинилося.

Як зауважили в польському уряді, радикальний крок був необхідний, щоб максимально протидіяти наслідкам російської агресії та швидко нейтралізувати вплив капіталу РФ. Тож Польща стала першою країною у Європі, яка встановила тимчасове керівництво над активами Газпрому. Зауважимо, частка монополіста у EuroPol Gaz становить 48%.

Раніше ми писали про те, яка доля чекає на Газпром і як вона вдарить по росіянах. Також ми пояснювали, чому видобуток газу в Україні почався рекордно пізно.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.