Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Газпром балансує "по лезу ножа": яке нове випробування з’явилося на горизонті

Газпром все більше грузне у трясовині судових позовів, які надходять від різних країн

Фото: Reuters, URA. Колаж: Pro Гроші

На долю Газпрому випав ще один судовий позов від німців

Фото: Reuters, URA. Колаж: Pro Гроші

На російського газового монополіста вкотре ініціювали судовий позов, який стосується невиконань контрактних зобов’язань і зменшення поставок. Цього разу позивачем виступає німецька енергетична група RWE, яка звинувачує Газпром у порушені домовленостей.

Деталі повідомляє газета Handelsblatt, посилаючись на слова представника компанії.

Вже вдруге німці висувають монополісту звинувачення. Нещодавно інший енергетичний гігант, який у минулому вважався найбільшим імпортером російського газу, компанія Uniper хоче відсудити щонайменше 12 мільярдів євро в якості компенсації за збитки, завдані через недоотримання газу.

Тепер RWE також оголосила про початок судової тяганини, яка не омине Газпром, зважаючи на кількість країн і компаній, що мають претензії через гігантські втрати. Відомо, що Gazprom Germania – колишнє дочірнє підприємство монополіста у Німеччині – вивчає можливість зі свого боку звернутися до суду за справедливим рішенням. Наразі компанія носить назву Sefe.

Зауважимо, що з усіма підприємствами у Газпрому були укладені контракти на обсяги постачань блакитного палива. Але ще на початку вересня трубопровід "Північний потік-1" перестав функціонувати, що призвело до катастрофічних втрат. Енергетичним групам довелося купувати газ на спотовому ринку за значно вищою вартістю.

Зате продавати муніципальним підприємствам та іншим споживачам – на тих умовах, які встановлювалися раніше. Тому й виникають втрати, які Газпром повинен компенсувати, адже спричинив їх своїм обмеженням у транспортуванні.

ЄС поступово зменшує залежність від російських енергоресурсів

Нагадаємо, що 5 грудня запрацювало ембарго на російську нафту. Більше того, країни Європейського Союзу спільно з США та партнерами домовилися про встановлення граничної вартості одного бареля. Ця сума становить 60 доларів.

Одночасно з обмеженнями на нафтопродукти у Європі падає попит на газ. Наприклад, порівнюючи середні показники поставок у листопаді за останні 5 років, то у 2022 році обсяг становив на 24% менше. У двох найбільших країнах-споживача газу – в Німеччині та Італії – він впав на 23% і 21% відповідно. Франція та Іспанія скоротили транспортування на більш як 20%. Нідерланди зменшили поставки на 30%.

Подібна ситуація стала можливою не тільки завдяки чіткій позиції держав, але й через зовнішні фактори, наприклад, відносно теплу осінь, яка дозволила сконцентрувати високі запаси у підземних сховищах, та надвисокі ціни за газ.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що Газпром втратив статус єдиного постачальника. Також ми повідомляли, що ЄС позбувається залежності від російського газу, та повідомляли, у яких країнах найбільше скоротився попит.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.