Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Найближчі "друзі" РФ вимагають гроші від Газпрому – хто в черзі на компенсацію

Серед поступок, яких вимагають від Газпрому – знижка на газ на 25%

Фото: Politnavigator, Energynews. Колаж: Pro Гроші

Між Газпромом і Туреччиною "пробігла кішка" під назвою знижки

Фото: Politnavigator, Energynews. Колаж: Pro Гроші

Після того як російський монополіст втратив велику частину європейського ринку та найбільших замовників блакитного палива, місце найвагомішого клієнта зайняла Туреччина. Але навіть вона вимагає від Газпрому знижок на ресурси та поступок щодо оплати.

Про це повідомляє видання Bloomberg.

9 грудня на переговорах між турецькими чиновниками й російською делегацією в Анкарі порушували питання щодо суттєвих знижок на газ або відстрочення платежів до початку 2024 року. Державна компанія Botas, якій монополіст постачає ресурси згідно з контрактами, незадоволена підвищенням ціни на блакитне паливо, тож планує домогтися від РФ повернення коштів за весь об'єм, транспортований у 2022 році.

Зауважимо, що Туреччина покриває близько половини своїх потреб імпортом з Росії, а це 30 млрд кубометрів газу на рік. Якщо Газпром відмовиться провести перерахунок, то, як мінімум, повинен погодитися на знижку 25% не лише на майбутні постачання (весь 2023 рік), але й частину вже здійснених платежів за отримані ресурси.

Джерела Bloomberg повідомляють, що фактична знижка на майбутній рік може бути вищою від заявлених 25%. Як альтернативу турецькі чиновники пропонують не платити за газ взагалі – відстрочити розрахунки до 2024 року.

Хитка і нестабільна турецька економіка, що страждає від девальвації ліри відносно іноземної валюти та гіперінфляції, у 2022 році покрила імпорт енергоресурсів на 100 мільярдів доларів. Питання знижок президент Реджеп Ердоган порушував особисто з Володимиром Путіним ще у серпні, але так і не отримав жодної відповіді.

Одночасно з цим очільник країни підтримав ідею створення "газового хабу" для постачання Газпромом ресурсів через Туреччину до європейських країн. І взагалі, імпорт РФ з Туреччини невтомно зростає та у вересні перевищив 130% у порівнянні з тогорічним показником.

Газпром знайшов інших клієнтів

Поки Європа відмовляється контактувати напряму з російським монополістом та здійснювати закупівлі безпосередньо у виробника, Газпром збільшує постачання китайським споживачам. 7 грудня зафіксували новий добовий максимум газопроводом "Сила Сибіру", який зміг поставити до Китаю на 16% більше ресурсу, ніж заплановано у контракті на грудень.

Водночас велика кількість європейських країн скаржиться на припинення постачання та невиконання контрактних зобов'язань. На Газпром вже відкриті міжнародні арбітражні суди, позивачі вимагають повернути втрачені кошти й компенсувати витрати. Видатки компаній-імпортерів збільшилися через необхідність закуповувати блакитне паливо на спотовому ринку дорожче.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що Газпром балансує "по лезу ножа", та розповідав, яке нове випробування з’явилося на горизонті. Також ми повідомляли, що російський монополіст поступово стає об’єктом "нон ґрата".

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.